OTVORENA POUČNA STAZA U ZNAK SJEĆANJA NA POGINULE MEĐIMURSKE POLICAJCE!

Nakon tri godine rada i ulaganja došao je i dan kad smo svečano otvorili poučnu stazu u IPA Centru u Gornjem Kuršancu. Staza je duga 1.000 metara i na njoj se nalazi 15 info tabli o biljnom i životinjskom svijetu regionalnog parka prirode Mura-Drava. Svaka tabla nosi ime jednog od poginulog međimurskog policajca u Domovinskom ratu. Slijedi izgradnja pješačkog mosta,  dužine 11,80 metara, za koji je u tijeku izdavanje građevinske dozvole, a koji će stazu povezati s središnjim dijelom IPA Centra te završno uređenje sportskih terena. 

Predsjednik Udruge Darko Dragičević naglasio je kako se poučna staza otvara u spomen na 11. rujna 1991.godine kada je, iz Policijske uprave Varaždinske u obranu Vukovara i Borovog Naselja, upućena posljednja smjena policijskih službenika, u sklopu kojeg su bili i pripadnici tamošnje Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske i Policijske stanice Čakovec (današnje Policijske uprave Međimurske). Tijekom Domovinskog rata u Vukovaru i Borovom Naselju smrtno je stradalo 14 međimurskih policijskih službenika i jedan se vodi nestalim te je jedan međimurski policajac poginuo nedaleko grada Petrinje.

IPA centar nastaviti će se razvijati u čemu će imati podršku Općine Nedelišće jer, kako ističe zamjenik načelnika Željko Kacun, važno je čuvati uspomenu i sjećanje na naše heroje. Općina Nedelišće pomogla je u izradi projektne dokumentacije te će se, po izdavanju građevinske dozvole, nastaviti s radovima.

Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je svima koji su sudjelovali u inovativnom projektu. – Poučna staza „Kuršanečki lug“ pokazala je suradnju policije i zajednice, čuva trajnu uspomenu na naše poginule policajce, te postaje mjesto pijeteta, poštovanja i sjećanja – rekao je.

Na svečanosti otvorenja, spomenuta su imena međimurskih heroja kojima je posvećena Poučna staza. To su Dragutin Friščić, Božidar Košir, Josip Šajnović, Dragutin Lehkec, Mladen Vinko, Vladimir Rojko, Dražen Štefulj, Ivan Oreški, Damir Lehkec, Darko Tišljarić, Ljubomir Jalšovec, Ivan Hižman, Željko Pongrac, Predrag Kozar i Antun Mutvar.

Na svečanosti su se nazočili načelnici PU vukovarsko-srijemske, PU varaždinske i PU međimurske, članovi obitelji poginulih policajaca, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i IPA-e te brojni građani!

Tijekom dana Policijska uprava međimurska i Udruga „Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja“ organizirali su malonogometni turnir i okupljanje umirovljenih i aktivnih policajaca i branitelja.

Ispred Kluba upućena je zahvala IPA Sekciji Hrvatskoj, Međimurskoj županiji, općini Nedelišće, Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Međimurske županije, Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, dragim prijateljima i poduzećima ali prije svega vrijednim članovima udruge IPA Međimurje koji su odradili proboj, krčenje i uređenje staze u amazonskim uvjetima!

 

D.D.