O NAMA

 PROMEMORIJA IPA HRVATSKE SEKCIJE!

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, mjeseca svibnja, 2003. kao 63 članica.

 Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova,  osnovanih u svim županijama Republike Hrvatske i na nacionalnoj razini putem Upravnog odbora IPA Hrvatske Sekcije koji koordinira rad svojih klubova i predstavlja sekciju na domaćoj i internacionalnoj razini.

Članstvo IPA Hrvatske Sekcije je iz redova aktivnih i umirovljenih pripadnika MUP-a, pričuvnog sastava policije i počasnog članstva odnosno građana koji podupiru i doprinose aktivnostima IPA Hrvatske Sekcije.U klubove IPA Hrvatske Sekcije je do sada  upisano 14.771 član, a aktivnih u 2017. godini ih je 7.564. Godišnje pristupi u članstvo između 1.200 do 1.500 članova a osipanje je 7 % na godišnjoj razini.

IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju 27 međunarodnih manifestacija, strukovno – policijskih , športskih, kulturnih, znanstvenih, zabavnih i humanitarnih.

IPA Hrvatska Sekcija je redovna članica Mediteranske konferencije 17 godina u kontinuitetu. Ova konferencija okuplja 18 članica IPA Sekcija. Na konferenciji Srednje i Istočne Europe, koja okuplja 26 članica, IPA Hrvatska Sekcija sudjelovala je u zadnjih 11. IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćin Mediteranske konferencije 2007. Godine u Zadru te konferencije Srednje i Istočne Europe u Puli 2014. godine.

IPA Hrvatska Sekcija je inicijator i osnivač Balkansko Jadranske konferencije čija je osnivačka sjednica održana u Slanom nadomak Dubrovnika 2015 godine. Osnivačkoj sjednici je nazočilo ili dalo potporu 13 IPA Sekcija koje dodiruju Jadransko more, planinu Balkan ili sekcije iz njihovog neposrednog okruženja. Konferencija već ima svoj kontinuitet jer je treća sjednica održana u Grčkoj 2017 godine a slijedi naredna-četvrta u Bugarskoj.

U okviru statutarnih odredbi na području promicanja sigurnosne kulture IPA Hrvatska Sekcija provodi preventivno edukativne programe. Na godišnjoj razini, uključujući pučanstvo, gospodarske subjekte i institucije, ima nakladu od 120 do 160 000 besplatnih brošura sa najaktualnijim sigurnosnim temama i to: „Nasilje i Mladi“, „ Internet, ovisnost i mladi“, Droge ovisnost i mladi“,  „Alkohol, ovisnost i mladi“, „Igre na sreću, kocka, ovisnost i mladi“ te „Prometna bojanka za djecu“, Na stotine gospodarskih subjekata zaključili su ugovor o popustu na svoje usluge za članstvo IPA sa Hrvatskom Sekcijom i njenim klubovima. Zaključeni ugovori se odnose na sveukupno članstvo IPA u svih, sada 67 sekcija u svijetu, budući je iskaznica istog formata i izgleda, za sve članove IPA svih, članica IPA.  Sklapanje ovakvih ugovora imaju izniman promidžbeni smisao i za IPA i za gospodarske subjekte.

Sve aktivnosti IPA Hrvatske Sekcije, njenih klubova i svih 67 sekcija u svijetu, objavljuju se na web stranici Hrvatske Sekcije www.ipa.hr, glasilu  IPA Revija, koja na godišnjoj razini ima nakladu u  četiri broja po 8 ili 10.000 primjeraka. Isto tako kompletan program svojih aktivnosti uz najvažnije informacije IPA Hrvatska Sekcija objavljuje u godišnjem kalendaru uz promidžbene poruke svih koji surađuju sa IPA-om. Kalendar je džepnog formata u nakladi 8 000 primjeraka.

IPA Hrvatska Sekcija je u okviru međunarodnih aktivnosti od svjetske organizacije određena za sponzora za policiju BiH i Makedonije na njihovom putu punopravnog članstva u IPA. Obe sekcije su vrlo brzo ispunile sve preduvjete i primljene su u punopravno članstvo IPA.

IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćinom najvišeg tijela IPA 2014. godine u Opatiji. Na petodnevnom zasjedanji to tijelo je prihvatilo sugestije IPA Hrvatske Sekcije o uključenju u punopravno članstvo IPA sekcija u svom neposrednom okruženju kao i izradi novog statuta IPA koji se odnosi na transformaciju  i modernizaciju ove organizacije.

Kongres IPA održan 2016 godine u Novom Zelandu dodijelio je IPA Hrvatskoj Sekciji posebnu nagradu kao sadržajno najaktivnijoj sekciji u domeni športskih aktivnosti u  2015. godini  od 67 sekcija , članica IPA.

Kongres IPA održan u  turističkom gradu Albena u Bugarskoj 19.d0 24.09.2017. godine, povijesni je za IPA Hrvatske Sekciju. Kongres je donio odluku da će IPA Hrvatska Sekcija 2021. godine biti domaćin kongresu i ugostiti izaslanstva svih 67 IPA sekcija u svijetu.

Godine 2019. godine IPA Hrvatska Sekcija je po odluci kongresa domaćin „IPA mladosti“. Manifestacija je to razmijene mladih članova IPA. Članstvo IPA Hrvatske Sekcije je u prosijeku godina starosti (mladosti) najmlađa sekcija u svijetu, tako da nas posebno raduje ova manifestacija koju ćemo za svih 67 sekcija  IPA održati u Hrvatskoj i biti ponosni domaćin.

Na ovoj manifestaciji ćemo među inim prezentirasti  naš modalitet okupljanja i interesa mladih policajaca da se uključe u IPA. Posebnu ulogu u narednim godinama uz dosadašnje programe IPA Hrvatske Sekcije u ovom smislu želimo uključiti intezivnije Policijsku Akademiju u Zagrebu.

Kongres je donio odluku i međunarodnom delegatu IPA Hrvatske Sekcije, Vlahu Lujo uručeno je  priznanje za doprinos  IPA Hrvatske Sekcije na području policijskog strukovnog usavršavanja. Rezultati aktivnosti IPA Hrvatske Sekcije proteklih godina na zajedničkim aktivnostima sa MUP-a i još tri ministarstvima i agencijama vlade Republike Hrvatske na preventivnim programima, provođenjem 6 projekata IPA Hrvatske Sekcije  na širenju sigurnosne kulture, kandidaturom u okvirima EU na takvim projektima,  iniciranjem i utemeljenjem  strukovne konferencije Balkansko Jadranske, provedbom strukovnih seminara i tribina od strane članica IPA Hrvatske Sekcije, rezultiralo je ovom odlukom i posebnim priznanjem IPA Hrvatskoj Sekciji od strane najvišeg tijela svjetske organizacije.

Punopravnim članstvom IPA Hrvatske sekcije u ovoj eminentnoj policijskoj organizaciji, i njenim aktivnostima na domaćem i međunarodnom planu, doprinos je integraciji Republike Hrvatske u svekolike svjetske integracijske procese. Hrvatski policajci, umirovljenici pripadnici MUP-a, počasno članstvo, simpatizeri IPA i svi oni koji podupiru rad naše organizacije u prigodi su razmijeniti prijateljevanje svih oblika, sa članstvom IPA u svih 67 zemalja svijeta, članica IPA.

SERVO PER AMIKECO