O NAMA

 PROMEMORIJA IPA HRVATSKE SEKCIJE!

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, mjeseca svibnja, 2003. kao 63 članica.  Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova,  osnovanih u svim županijama Republike Hrvatske i na nacionalnoj razini putem Upravnog odbora IPA Hrvatske Sekcije koji koordinira rad svojih klubova i predstavlja sekciju na domaćoj i internacionalnoj razini.Članstvo IPA Hrvatske Sekcije je iz redova aktivnih i umirovljenih pripadnika MUP-a, pričuvnog sastava policije i počasnog članstva odnosno građana koji podupiru i doprinose aktivnostima IPA Hrvatske Sekcije.U klubove IPA Hrvatske Sekcije je do sada  upisano 17.321 član, a aktivnih u 2018. godini ih je 8.973. Godišnje pristupi u članstvo između 1.200 do 1.500 članova a osipanje je 7 % na godišnjoj razini.

IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju 36 međunarodnih manifestacija, strukovno – policijskih , športskih, kulturnih, znanstvenih, zabavnih i humanitarnih.

IPA Hrvatska Sekcija je redovna članica Mediteranske konferencije 19 godina u kontinuitetu. Ova konferencija okuplja 18 članica IPA Sekcija. Na konferenciji Srednje i Istočne Europe, koja okuplja 26 članica, IPA Hrvatska Sekcija sudjelovala je u zadnjih 11. IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćin Mediteranske konferencije 2007. Godine u Zadru te konferencije Srednje i Istočne Europe u Puli 2014. godine.

IPA Hrvatska Sekcija je inicijator i osnivač Balkansko Jadranske konferencije čija je osnivačka sjednica održana u Slanom nadomak Dubrovnika 2015 godine. Osnivačkoj sjednici je nazočilo ili dalo potporu 13 IPA Sekcija koje dodiruju Jadransko more, planinu Balkan ili sekcije iz njihovog neposrednog okruženja. Konferencija već ima svoj kontinuitet jer je treća sjednica održana u Grčkoj 2017 godine a slijedi naredna-četvrta u Bugarskoj.

U okviru statutarnih odredbi na području promicanja sigurnosne kulture IPA Hrvatska Sekcija provodi preventivno edukativne programe. Na godišnjoj razini, uključujući pučanstvo, gospodarske subjekte i institucije, ima nakladu od 120 do 160 000 besplatnih brošura sa najaktualnijim sigurnosnim temama i to: „Nasilje i Mladi“, „ Internet, ovisnost i mladi“, Droge ovisnost i mladi“,  „Alkohol, ovisnost i mladi“, „Igre na sreću, kocka, ovisnost i mladi“ te „Prometna bojanka za djecu“, Na stotine gospodarskih subjekata zaključili su ugovor o popustu na svoje usluge za članstvo IPA sa Hrvatskom Sekcijom i njenim klubovima. Zaključeni ugovori se odnose na sveukupno članstvo IPA u svih, sada 67 sekcija u svijetu, budući je iskaznica istog formata i izgleda, za sve članove IPA svih, članica IPA.  Sklapanje ovakvih ugovora imaju izniman promidžbeni smisao i za IPA i za gospodarske subjekte.

Sve aktivnosti IPA Hrvatske Sekcije, njenih klubova i svih 67 sekcija u svijetu, objavljuju se na web stranici Hrvatske Sekcije www.ipa.hr, glasilu  IPA Revija, koja na godišnjoj razini ima nakladu u  četiri broja po 8 ili 10.000 primjeraka. Isto tako kompletan program svojih aktivnosti uz najvažnije informacije IPA Hrvatska Sekcija objavljuje u godišnjem kalendaru uz promidžbene poruke svih koji surađuju sa IPA-om. Kalendar je džepnog formata u nakladi 8 000 primjeraka.

IPA Hrvatska Sekcija je u okviru međunarodnih aktivnosti od svjetske organizacije određena za sponzora za policiju BiH i Makedonije na njihovom putu punopravnog članstva u IPA. Obje sekcije su vrlo brzo ispunile sve preduvjete i primljene su u punopravno članstvo IPA.

IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćinom najvišeg tijela IPA 2014. godine u Opatiji. Na petodnevnom zasjedanju to tijelo je prihvatilo sugestije IPA Hrvatske Sekcije o uključenju u punopravno članstvo IPA sekcija u svom neposrednom okruženju kao i izradi novog statuta IPA koji se odnosi na transformaciju  i modernizaciju ove organizacije.

U svojoj kandidaturi za domaćinstvom kongresa IPA, izraženom na kongresu IPA 2016. godine u Novom Zelandu, donijeta je odluka da će IPA Hrvatska Sekcija biti domaćin kongresa i ugostiti svih 67 sekcija 2021. godine uz mogućnost  i ranijeg termina i to već 2019. godine ukoliko IPA Svaziland odustane od domaćinstva.

 Kongres IPA održan u Nizozemskoj 2018. godine promijenio je odluku i odlučio da će IPA Hrvatska Sekcija biti domaćinom kongresu IPA već 2019. godine. Kongres će se održati u hotelu CROATIA i Cavtatu sa dodatnim programom na širem Dubrovačkom području, od 09. do 17.10.2019. godine,

Kongres IPA u Novom Zelandu dodijelio je IPA Hrvatskoj Sekciji posebnu nagradu kao sadržajno najaktivnijoj sekciji  u športu u  2015. godini  u konkurenciji svih 67 sekcija , članica IPA.

Nova nagrada stiže sa kongresa IPA, održanom u Bugarskoj 2017. godine, kada međunarodni delegat Vlaho Lujo prima posebnu nagradu kongresa, dodijeljenu IPA Hrvatskoj Sekciji  za promicanje policijske struke, također u konkurenciji 67 sekcija.

Također je IPA Hrvatska Sekcija domaćin mladeži IPA  tijekom kolovoza 2019 godine kada će u 15-o dnevnom programu ugostiti šesnaest godišnjakinje i godišnjake i cijelog svijeta. Program je studioznog i izletničkog karaktera uz prezentacije policijskih objekata i prezentacije vještina ove profesije  od Dubrovnika do Zagreba.

Punopravnim članstvom IPA Hrvatske sekcije u ovoj eminentnoj policijskoj organizaciji, i njenim aktivnostima na domaćem i međunarodnom planu, doprinos je integraciji Republike Hrvatske u svekolike svjetske integracijske procese. Hrvatski policajci, umirovljenici pripadnici MUP-a, počasno članstvo, simpatizeri IPA i svi oni koji podupiru rad naše organizacije u prigodi su razmijeniti prijateljevanje svih oblika, sa članstvom IPA u svih 67 zemalja svijeta, članica IPA.

SERVO PER AMIKECO