O NAMA

 PROMEMORIJA IPA HRVATSKE SEKCIJE!

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, mjeseca svibnja, 2003. kao 63 članica.

 Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova,  osnovanih u svim županijama Republike Hrvatske i na nacionalnoj razini putem Upravnog odbora IPA Hrvatske Sekcije koji koordinira rad svojih klubova i predstavlja sekciju na domaćoj i internacionalnoj razini. Članstvo IPA Hrvatske Sekcije je iz redova aktivnih i umirovljenih pripadnika MUP-a, pričuvnog sastava policije i počasnog članstva odnosno građana koji podupiru i doprinose aktivnostima IPA Hrvatske Sekcije. U klubove IPA Hrvatske Sekcije je do sada  upisano 19.791 član, a aktivnih u 2020. godini ih je 8.976. Godišnje pristupi u članstvo između 1.200 do 1.500 članova, a osipanje je 7 % na godišnjoj razini.

IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju 36 međunarodnih manifestacija, strukovno – policijskih , športskih, kulturnih, znanstvenih, zabavnih i humanitarnih.

IPA Hrvatska Sekcija je redovna članica Mediteranske konferencije 21 godina u kontinuitetu. Ova konferencija okuplja 18 članica IPA Sekcija. Na konferenciji Srednje i Istočne Europe, koja okuplja 26 članica, IPA Hrvatska Sekcija sudjelovala je u zadnjih 13. IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćin Mediteranske konferencije 2007. Godine u Zadru te konferencije Srednje i Istočne Europe u Puli 2014. godine.

IPA Hrvatska Sekcija je inicijator i osnivač Balkansko Jadranske konferencije čija je osnivačka sjednica održana u Slanom nadomak Dubrovnika 2015. godine. Osnivačkoj sjednici je nazočilo ili dalo potporu 13 IPA Sekcija koje dodiruju Jadransko more, planinu Balkan ili sekcije iz njihovog neposrednog okruženja. Konferencija već ima svoj kontinuitet jer je peta sjednica održana u Crnoj Gori 2019. godine a slijedi naredna-šesta u Bugarskoj.

U okviru statutarnih odredbi na području promicanja sigurnosne kulture IPA Hrvatska Sekcija provodi preventivno edukativne programe. Na godišnjoj razini, uključujući pučanstvo, gospodarske subjekte i institucije, ima nakladu od 120 do 160 000 besplatnih brošura sa najaktualnijim sigurnosnim temama i to: „Nasilje i Mladi“, „ Internet, ovisnost i mladi“, Droge ovisnost i mladi“,  „Alkohol, ovisnost i mladi“, „Igre na sreću, kocka, ovisnost i mladi“ te „Prometna bojanka za djecu“, Na stotine gospodarskih subjekata zaključili su ugovor o popustu na svoje usluge za članstvo IPA sa Hrvatskom Sekcijom i njenim klubovima. Zaključeni ugovori se odnose na sveukupno članstvo IPA u svih, sada 67 sekcija u svijetu, budući je iskaznica istog formata i izgleda, za sve članove IPA svih, članica IPA.  Sklapanje ovakvih ugovora imaju izniman promidžbeni smisao i za IPA i za gospodarske subjekte.

Sve aktivnosti IPA Hrvatske Sekcije, njenih klubova i svih 67 sekcija u svijetu, objavljuju se na web stranici Hrvatske Sekcije www.ipa.hr, glasilu  IPA Revija, koja na godišnjoj razini ima nakladu u  četiri broja po 8 ili 10.000 primjeraka. Isto tako kompletan program svojih aktivnosti uz najvažnije informacije IPA Hrvatska Sekcija objavljuje u godišnjem kalendaru uz promidžbene poruke svih koji surađuju sa IPA-om. Kalendar je džepnog formata u nakladi 8 000 primjeraka.

IPA Hrvatska Sekcija je u okviru međunarodnih aktivnosti od svjetske organizacije određena za sponzora za policiju BiH i Makedonije na njihovom putu punopravnog članstva u IPA. Obe sekcije su vrlo brzo ispunile sve preduvjete i primljene su u punopravno članstvo IPA.

IPA Hrvatska Sekcija je bila domaćinom najvišeg tijela IPA 2014. godine u Opatiji. Na petodnevnom zasjedanju to tijelo je prihvatilo sugestije IPA Hrvatske Sekcije o uključenju u punopravno članstvo IPA sekcija u svom neposrednom okruženju kao i izradi novog statuta IPA koji se odnosi na transformaciju  i modernizaciju ove organizacije.

U svojoj kandidaturi za domaćinstvom kongresa IPA, izraženom na kongresu IPA 2016. godine u Novom Zelandu, donijeta je odluka da će IPA Hrvatska Sekcija biti domaćin kongresa i ugostiti svih 67 sekcija 2019. godine.

Kongres je održan u hotelu Croatia u Cavtatu, listopada mjeseca 2019. godine a svečano otvorenje u gradu Dubrovniku uz defile 312 policajaca u svečanim odorama svojih 67 zemalja sudionica Stradunom uz sudjelovanje mažuretki Župe Dubrovačke, limenom glazbom uz spektakl u kazalištu Marina Držić i neizostavni Linđo i obraćanje kongresu policijskih i predstavnika lokalne uprave i samouprave uz predsjednika IPA i predsjednika IPA Hrvatske Sekcije.

 Također je IPA Hrvatska Sekcija na uvertiri kongresa bila domaćin mladeži IPA  tijekom kolovoza 2019 godine kada je ugostila u 15-o dnevnom programu 48 pripadnika mladeži iz 32 zemlje svijeta šesnaest godišnjakinje i godišnjake i cijelog svijeta. Program je studioznog i izletničkog karaktera uz prezentacije policijskih objekata i prezentacije vještina ove profesije  od Dubrovnika do Zagreba.

Punopravnim članstvom IPA Hrvatske sekcije u ovoj eminentnoj policijskoj organizaciji, i njenim aktivnostima na domaćem i međunarodnom planu, doprinos je integraciji Republike Hrvatske u svekolike svjetske integracijske procese. Hrvatski policajci, umirovljenici pripadnici MUP-a, počasno članstvo, simpatizeri IPA i svi oni koji podupiru rad naše organizacije u prigodi su razmijeniti prijateljevanje svih oblika, sa članstvom IPA u svih 67 zemalja svijeta, članica IPA.

SERVO PER AMIKECO