LOGO I HIMNA IPA – POVIJEST

Logo Međunarodne policijske asocijacije središnji je dio identiteta naše organizacije i ostao je relativno nepromijenjen od osnivanja IPA 1950. Izvornu verziju logotipa izradio je osnivač IPA-e Arthur Troop 1950. godine, iako je postalo dobro uspostavljeno tijekom ranih godina udruživanja, nije usvojeno kao službeni amblem IPA-e do prvog Svjetskog kongresa u Parizu u Francuskoj 1955. godine, gdje se o njemu raspravljalo temeljitije nego o bilo kojoj drugoj točki dnevnog reda.

Arthur Troop posvetio je neizmjernu pozornost detaljima dok je dizajnirao IPA logotip, jer je trebao biti siguran da svaki element točno predstavlja ono za što se IPA zalaže i koji su njegovi ciljevi kao međunarodna organizacija prijateljstva. Središnji globus pokazuje svjetski opseg udruženja i jedinstvo policijskih službenika širom svijeta. Osmokraka zvijezda koristi se kao podloga za većinu znački policijskih kaciga u Velikoj Britaniji. Učinak upotpunjuju lovorovi svici s obje strane značke, sa svitkom u podnožju koji prikazuje IPA moto. O jeziku mota udruge intenzivno se raspravljalo tijekom Svjetskog kongresa 1955. godine, ali u konačnici je Arthur Troop odlučio kontaktirati Boba Hamiltona, člana IPA-e i stručnjaka za međunarodni jezik esperanta, koji je preveo moto koji je od tada ostao isti. Odabrani moto udruge bio je ‘Servo per Amikeco’, a izravno se na engleski prevodi kao ‘Service through Friendship’.

1959. godine razvijen je amblem IPA u obliku okruglog stila koji je trebao biti korišten kao bedž. Prihvaćen je amblem okruglog oblika i namijenjen prikazivanju, dok je vijenačni logotip služio za službenu dokumentaciju.

 

 

 

Posljednjih godina IPA logotip moderniziran je kako bi predstavio visokokvalitetnu verziju koja se koristi u svim nacionalnim odjeljcima IPA-e, a iako se može činiti malo drugačijom u odnosu na izvornu verziju, zadržani su njezini temeljni elementi, a danas, gotovo 70 godina kasnije, naš moto je ostao isti – Servo per Amikeco.

IPA logotipi registrirani su zaštitni znakovi i njihova je uporaba uređena čl. 9. Međunarodnog prava.

IPA HIMNA

Himnu IPA 1966. godine stvorena je od strane IPA Francuske i od tada je službena himna IPA-e. Riječi je na francuskom napisao Pierre-Marie Guillemot, a glazbu je skladao Alfred Couat. IPA Himna prvi je put svirana na 8. IEC-u održanom u Torontu u Kanadi 1966. godine od strane orkestra francuske nacionalne policije pod vodstvom zamjenika glavnog časnika Pierreom Bigotom. Naslov IPA himne je ‘Servir par l’Amitie’, što u prijevodu znači služiti kroz prijateljstvo, moto IPA.

IZVORNI TEKST HIMNE

NOTNI ZAPIS HIMNE

GLAZBENI ZAPIS HIMNE

HIMNA IPA  Inno IPA Mauro, de Clossey