NAŠI IPA SPORTAŠI OKITILI SE MEDALJAMA NA 3. WORLD IPA GAMES

U vremenu od 19. do 24. svibnja 2024. godine u Rumunjskoj u Transilvaniji, u gradu Brasov (Cheile Gradistei), održane su 3. Svjetske IPA igre  (3. World IPA GAMES 2024.),  uz sudjelovanje oko 800 natjecatelja i pratitelja nacionalnih ekipa, članova IPA sekcija iz 28 zemalja svijeta sa gotovo svih kontinenata. Ekipa IPA Hrvatske Sekcije  bila je sastavljena od ukupno 26 članova regionalnih klubova iz raznih naših gradova od Dubrovnika pa do Vukovara koji su dali  22 natjecatelja za nacionalnu selekciju i 4 pratitelja kao logistike nacionalnog tima. Ekipu Hrvatske IPA Sekcije predvodili su potpredsjednici IPA Hrvatske Sekcije, dr. sc. Damir Maksimović i Marko Lovrić te član UO Hrvatske IPA Sekcije zadužen za susrete i putovanja Ivan Bižanović. Ceremonija otvaranja igara sa svečanim mimohodom reprezentacija održana je mjestu Bran u  blizini kompleksa dvorca Bran poznatog kao Dvorac grofa Drakule (okrutnog rumunjskog vladara pravim imenom Vlad Tepeš prema kojem je stvorena legenda o vampiru Drakuli). Sama natjecanja u ukupno 9 sportskih disciplina (atletici, biatlonu, košarci nogometu, odbojci, streljaštvu, stolnom tenisu i šahu održavana su u mjestima Cheile Gradistei i gradu Brasovu. Ceremonija zatvaranja sa dodjelom priznanja predstavnicima nacionalnih reprezentacija i najboljim sportašima finalizirana je velikim vatrometom i zajedničkim druženjem uz zabavni program svih sudionika igara u velikom kompleksu natjecateljskog centra u mjestu Cheile Gradistei.

Na 3 Svjetskim IPA igrama u Rumunjskoj selekcija IPA Hrvatske Sekcije postigla je ukupno tri plasmana (zlatne, srebrene i brončane boje) među troje najboljih i to sve u atletici ali i niz zapaženih rezultata u drugim disciplinama u kojima je imala svoje predstavnike (biatlon, streljaštvo-pištolj 9mm i šah). Nacionalna himna Republike Hrvatske „Lijepa naša“ svirana je na proglašenju najboljih u atletici u disciplini 5000 metara za našu zlatnu trkačicu Radmilu Maksimović (IPA Šibensko-Kninska) koja je ujedano bila i druga, srebrena u ukupnom poretku atletičarki u konkurenciji 35 natjecateljica, dok je Franjo Ileković (IPA Šibensko-Kninska) bio treći, brončani u svojoj dobnoj kategoriji također u disciplini 5000 metara. Treba posebno istaknuti i našeg atletičara Nikolu Štefanića (IPA Zagorje) koji je u ukupnom poretku od 38 natjecatelja atletičara zauzeo izvrsno 6 mjesto. U ekipnom natjecanju ženska ekipa u atletici u sastavu: Radmila Maksimović (IPA Šibensko-Kninska), Pavica Dukan (IPA Split) i Katica Vukušić (IPA Dubrovnik) zauzele su isto 5 mjesto kao i muška ekipa u atletici u sastavu: Nikola Štefanić (IPA Zagorje), Franjo Ileković (IPA Šibensko-Kninska) i Roman Maglić (IPA Karlovac). Također treba istaknuti i vrlo dobar nastup Damira Maksimovića (IPA Šibensko-Kninska) koji je zauzeo pojedinačno u svojoj kategoriji 5 mjesto i Krešimir Canjuga (IPA Varaždin)  koji je zauzeo 11 mjesto pojedinačno u svojoj starosnoj kategoriji.

 U biatlonu mješovitih parova (puška-pucanje iz ležećeg i stajaćeg stava i kros trčanje 3 odnosno 4 km) naša ekipa u sastavu Nikola Štefanić (IPA Zagorje) i Radmila Maksimović (IPA Šibensko-Kninska) zauzela je izvrsno 5 mjesto.

U streljaštvu, disciplini pištolj 9 mm, naša Gordana Štefinec  (IPA Međimurje) kod žena pojedinačno u konkurenciji 32 natjecateljice zauzela je izvrsno 9 mjesto, dok je naša ženska ekipa sastavljena od članica IPA Međimurje (Gordana Štefinec, Adela Mesarić i Tatjana Crnetić) bila u ukupnom poretku peta. Kod muškaraca u disciplini pištolj 9 mm pojedinačno od naših najbolje je bio plasiran  Vjeran Horvat (IPA Međimurje) koji je zauzeo 15 mjesto u konkurenciji 84 natjecatelja dok je naša muška ekipa sastavljena od članova IPA Međimurje (Vjeran Horvat,  Damir Novak i Goran Sokač) kao i naša ženska ekipa u ukupnom plasmanu ostvarila peto mjesto. Također treba istaknuti i vrlo dobar nastup naših ostalih članova u ovoj disciplini Nataše Brnčić (IPA Rijeka) i Silve Vržine (IPA Split) kod žena te kod muškaraca Deana Ginoski (PA Split) i Ante Beader (IPA Dubrovnik).

U šahu u kojem je sudjelovalo niz šahovskih velemajstora naši predstavnici imali su zapaženi nastup. Naš Antonio Šamanić (IPA Rijeka) na kraju turnira završio je na 8 mjestu kao naš najbolje plasirani šahist, ispred svog brata Patrika Šamanića (IPA Rijeka) koji je zauzeo 9 mjesto, dok je Klisović Mladen (IPA Split) bio 13 a Goran Zovko (IPA Split) 22 u pojedinačnom plasmanu.

Osim natjecateljskog dijela, 3. Svjetske IPA igre bile su popraćene nizom drugih manifestacija           (izložbi, predavanja, prezentacija policijskih poslova, predstavljanja nacionalnog i kulturnog identiteta pojedinih zemalja učesnica igara itd.), a za natjecatelje i goste organizirani su u pauzama između natjecanja i izleti te obilasci znamenitosti u okolici Brasova, a posebno treba istaknuti obilazak dvorca Bran (svjetski poznatog Vlada Tepeša odnosno grofa Drakule). Predstavnici svih zemalja učesnica igara  zasadili su u planinama Transilvanije po jedno stablo  kao trajni podsjetnik na održane igre uz poruku za prijateljstvom i mirom u svijetu. Igre su završene uz poruku „Servo per amikeco“ i vidimo se u Poljskoj na 4. World IPA GAMES 2026. godine.

Servo per Amikeco!

D.M.