29. KONFERENCIJA IPA SEKCIJA MEDITERANSKIH ZEMALJA ODRŽANA U MALINSKOJ NA OTOKU KRKU

Proteklog vikenda od 25. do 27. svibnja 2024. godine IPA Hrvatska sekcija bila je domaćin 29. konferencije IPA Sekcija Mediteranskih zemalja. Konferencija je ciljano održana u Malinskoj, u hotelu Malin, gdje je upravo 2001. godine osnovana IPA Hrvatska sekcija. Hrvatska sekcija po drugi puta je domaćin i organizator Mediteranske konferencije, prvi puta je to bilo već davne 2007. godine u Zadru. Nakon svečanog otvaranja, intoniranjem nacionalne himne Republike Hrvatske i himne International Police Association – „IPA“, te odavanjem počasti minutom šutnje za sve poginule policajce svijeta kao i članove IPA-e, svim prisutnima obratio se predsjednik IPA Hrvatske sekcije g. Miljenko Vidak, te je između ostalog rekao: „Vaš domaćin, IPA Hrvatska sekcija je članica IPA od 2003. godine, a osnovana je upravo u ovom hotelu 2001. godine. Hrvatska sekcija ima nešto manje od 8000 aktivnih članova IPA učlanjenih u 20 IPA klubova. Prvi put na ovoj konferenciji nastupili smo u Sloveniji 2004. godine i od tada nismo izostali niti jedne godine, što govori u prilog činjenici da smo vjerni ovoj konferenciji i sigurni smo u njenu korisnost, kako članstvu IPA-e tako i aktualnim policajcima naših zemalja i društvenoj zajednici u kojoj djelujemo!“.

Što se tiče strukovnog dijela na temu „Ovisnosti, s naglaskom na temu Internet, ovisnost i mladi“  izlaganja su imali eminentni i kompetentni stručnjaci g. Željko Petković iz  Ureda Vlade Republike Hrvatske za pitanja zlouporabe opojnih droga, te g. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije. Silvija Lešković – Handanović prezentirala je  aktivnosti IPA Hrvatske sekcije s ugovornim partnerom IV Nakladništvo po pitanju preventivno – edukativne djelatnosti. Nakon izlaganja predavači su odgovarali na mnogobrojna pitanja sudionika konferencije, te možemo zaključiti da je tematika savršeno pogođena.

IPA Grčka sekcija prezentirala je kratki video i time najavila domaćinstvo 30. konferencije mediteranskih zemalja. I na samom kraju svim prisutnima obratili su se delegati i predstavnici IPA sekcija, te izrazili zahvalu i pohvalu na uspješno organiziranom kongresu. Od strane IPA Hrvatske sekcije svi sudionici dobili su na dar plaketu, te jedinstveni hrvatski simbol kravatu i iglu za kravatu sa znakovljem IPA HR.

Izletnički program posebno je oduševio jer je organiziran obilazak istočne obale otoka Krka brodom, prolazak ispod Krčkog mosta i posjet jednom od najstarijem naselju na otoku Krku, prelijepom  Vrbniku. Doći u Vrbnik, a ne probati žlahtinu bio bi grijeh, pa je tako u vinskoj kući Katunar organizirana degustacija. Sve pohvale obitelji i djelatnicima vinarije Katunar koji su se stvarno potrudili da nam Vrbnik ostane u lijepom i nezaboravnom sjećanju. Okusi vina, maslinovog ulja, suhomesnatih delicija i neizostavni kolač „presnac“ samo su neke od delicija koje su oduševile. Možemo slobodno reći okus mediterana!

Nakon povratka u Malinsku, gala večera u restoranu Mulin, pjesma i druženje potrajali su dugo u noć!!!

Zahvala svim članovima upravnog odbora IPA Hrvatske sekcije, svim volonterima i tehničkom osoblju na doprinosu u organizaciji kongresa. SERVO PER AMIKECO!

 
 
    
 

Ž.T.