KONFERENCIJA POMORSKIH ISTRAŽITELJA!

IPA Hrvatska Sekcija bila je organizatorom  i domaćinom  konferenciji pomorskih istražitelja  u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika.

U svrhu održanja konferencije angažirana je međunarodna organizacija IAMI koja okuplja stručnjake iz oblasti svih oblika sigurnosti na moru i obali i svim oblicima pojavnosti nezakonitih radnji koje se odnose na djelatnosti raznovrsnih službi koje na moru obavljaju raznolike aktivnosti, posebno u sustavu sigurnosti.

Na konferenciju su pozvane sve službe koje se bave sustavom sigurnosti, prevencije i spašavanja na moru Republike Hrvatske. Odazvali su se MUP-a, Obalna straža, Hrvatska Ratna mornarica, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i druge institucije i pojedinci.

Na konferenciju su sudjelovale pojedine službe iz inozemstva iz najbližeg okruženja Hrvatske a izlagači ili predavači iz USA, Turske i drugih zemalja prenijeli su našim službama iskustva svojih zemalja i iskustva iz svijeta u ovoj oblasti.

Predstavnici službi  Republike Hrvatske, prezentirali su svoje aktivnosti, ovlasti tehničke i druge dosege koje poduzimaju glede sigurnosti na moru. Konferencija je pridonijela razmjeni iskustava svih službi koje participiraju u sustavu sigurnosti na moru. Konferencija ove vrste po drugi put je organizirana u organizaciji IPA, Ovaj put u organizaciji IPA Hrvatske Sekcije a prva prije 9 godina u organizaciji IPA Dubrovnik.

PREZENTACIJA  IPA  HRVATSKE  SEKCIJE!

„Poštovana gospodo, sudionici strukovnog seminara, koji se odnosi na problematiku djelovanja svih službi koje imaju sigurnosne i druge aktivnosti na moru, vezanim uz more i obalu, dragi prijatelji. Republika Hrvatska je pomorska zemlja, zemlja vrijednih  brodograditelja, ribara, zemlja nautičkog turizma i svih drugih oblika gospodarenja na moru i uz more. Sve te aktivnosti od velikog značaja za društvenu zajednicu nije moguće zamisliti bez organizirane aktivnosti svih sigurnosnih službi vezanih za ovaj sektor.
IPA Hrvatska Sekcija je članica međunarodne policijske organizacije IPA koju čini sa još 67 zemalja u svijetu. Jedan od najvažnijih ciljeva IPA unutar ove  organizacije jest razmjena iskustava posebno u okviru sigurnosnih tema i svih oblika suradnje u tom segmentu.
Upravo vođeni tim elementima doprinosa društvenoj zajednici koja nas okružuje i u kojoj živimo a živimo  u Republici Hrvatskoj sa uvodno naznačenim pomorskim sadržajima življenja, sa  međunarodnom organizacijom pomorskih istražitelja IAMI po drugi put organiziramo razmjenu iskustava po ovoj problematici na međunarodnoj razini.
Poštovana gospodo siguran sam da ćemo u ovih nekoliko dana doista razmijeniti i u budućnosti koristiti iskustva koja ćemo evaluirati na ovom seminaru na dobrobit društvene zajednice kojoj sve naše službe služe u okviru svojih profesionalnih zadaća.
Svim sudionicima seminara želim ugodan boravak u kraljevskom, Krešimirovom gradu, gradu Šibeniku i uz ugodno druženje u kulturno zabavnom i izletničkom programu.“

Riječi su ovo potpredsjednika Lorisa Kozlevac na otvorenju konferencije. U nastavku programa kao i druge službe, IPA Hrvatska Sekcija je prezentirala svoje aktivnosti u sedmo minutnom video uratku kojeg je pripravio urednik Damir Berta.

 

DOPRINOS  SUSTAVU MUP-a!

Vodstvo IPA Hrvatske Sekcije je najavilo konferenciju neposrednim dolaskom u ravnateljstvo Policije i pozvalo 6 Policijskih uprava koje imaju u svom ustroju pomorsku policiju i kriminalističku policiju koje su u poziciji baviti se pomorskim istraživanjem što je i bila tema na konferenciji te službenike MUP-kojima je u nadležnosti kompatibilna ova linija službenih uradaka. Kotizacija njihovog sudjelovanja na konferenciji je bila besplatna.

M.V.