III. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA – SOLIN 2019.

Treća međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova“, i ove 2019. godine u suorganizaciji kluba policijskih djelatnika i umirovljenika International Police Association – IPA splitsko dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti Split i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske spustila je zastore, a dobar znak za budućnost okupljanja upiti su sudionika o organizaciji četvrtog izdanja.
Otvaranje konferencije sa više od 200 prisutnih predstavnika iz različitih aspekata društvenog života, potvrdilo je interes za složenu temu lokalne sigurnosti i partnerske brige o kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

 

 

 

 

 

Značaj teme i nastojanja organizatora da na skup dovedu najrelevantnije sugovornike, potvrdio je dolazak Ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH gospodina dr.sc. Davora Božinovića. Uvodnim izlaganjem u kojem je posebno istaknuo potrebu funkcionalnog umrežavanja za sigurnost zajednice sa važnom ulogom policije i policijskih službenika u realizaciji ciljeva na strateškoj i lokalnoj razini, konferenciju je otvorio ministar Božinović.
Važan detalj, ključan za uspjeh i svrhovitost ove konferencije široka je lepeza sudionika iz različitih sfera društvenog života i iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Francuske, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država, u Solin pristiglih s namjerom da svoja iskustva podijele sa sudionicima i svima onima koji su u ostvarenju vlastitih ciljeva spremni koristiti primjere najbolje prakse.

Poradi karaktera konferencije povezanog sa lokalnim politikama sigurnosti te središnje teme koja se ogleda u nazivu „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“, važno je istaknuti kako su uz predavače iz Splita, Solina, Klisa, Barcelone, Stuttgarta, Lourdesa i SAD-a na konferenciji sudjelovali predstavnici Omiša, Kaštela, Sinja, Prološca, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Novalje, Ozlja, Karlovca, Zagreba, Slavonskog Broda, Tomislavgrada, Livna, Mostara, Ljubuškog, Gruda, Budve, Murske Sobote.

Okupljeni na konferenciji praktičan su primjer liste partnera u sigurnosti zajednice, budući smo potvrdili aktivnu prisutnost predstavnika lokalne i regionalne uprave, članova klubova IPA Hrvatske sekcije i sekcija BiH, Njemačke i Slovenije, predstavnika policije kao službe javne sigurnosti, predstavnika tvrtki iz domene privatne zaštite, turističkih djelatnika, predstavnika komunalnih službi, vatrogasne zajednice, predstavnika sveučilišta i stručne zajednice, građanskih udruga i zainteresiranih pojedinaca.

Svako od prisutnih mogao je pažljivo slušajući naše predavače, pronaći svoje i mjesto svoje institucije u realizaciji projekata lokalne sigurnosti. Gregor Belgardt, viši policijski inspektor iz Policijske uprave Stuttgart i grada Stuttgarta predstavio je koncept tehničke zaštite kulturno povijesne baštine u srcu Stuttgarta, kao i vitalnih prostora grada karakterističnih po velikom broju okupljanja građana i gostiju povijesne gradske jezgre. Načelnik policije iz francuskog Lourdesa g. Christophe Eustache, opisao je pripreme i provedbu plana osiguranja velikog međunarodnog vojnog hodočašća koje se u njegovom gradu organizira svakog svibnja. U svom je izlaganju posebno istakao ključnu ulogu dionika odgovornosti za kvalitetu življenja u realizaciji ovog sigurnosno zahtjevnog projekta.

Turističku svakodnevicu i to njenu lijepu ali i onu manje lijepu stranu u Barceloni, prikazala je u zanimljivoj prezentaciji viša policijska inspektorica Monika Louis. Lokalna suradnja i u Barceloni predstavlja ključan alat za iznalaženje odgovora na suvremene izazove lokalne i nacionalne sigurnosti. Predavači iz Hrvatske praktična su demonstracija funkcionalnog partnerstva ljudi i institucija, sveučilišni profesor dr.sc. Neven Šerić održao je zanimljivo predavanje o mogućnostima utjecaja neuromarketinga na percepciju sigurnosti, dok je Mario Matijević predsjednik udruge Solinska kulturna baština potaknuo razmišljanja o potrebi kvalitetnije pripreme bilo kakvog zahvata u prostor povijesnog i arhitektonskog naslijeđa. Posebno je zanimljivo bilo čuti kako se sa sličnim problemima povremenog vandalizma susretao i don. Frane Bulić, svećenik i arheolog koji je već u 19. stoljeću na svoj način, pismom i kritikom poticao lokalne vlasti na partnersku brigu o sigurnosti lokalne zajednice i posebno naslijeđene kulturne baštine. Jakov Vetma, predsjednik HUPG i jedan od ključnih suorganizatora konferencije predstavio je potencijale i projekte udruge koja okuplja 21 grad i općinu u RH. U završnici prvog dana, predstavnici IPA Split Slobodan Marendić iz Policijske uprave i Vedran Živaljić iz tvrtke za privatnu zaštitu Euro Contego predstavili su rad na temu: privatna zaštita – strateški partner u procesu unaprjeđenja kvalitete životnog okruženja i sigurnosti lokalne zajednice, objavljen u zborniku radova konferencije Menadžment i sigurnost 2019.

Konferencija je treću godinu najavljena u međunarodnom kalendaru IPA, a predsjednik Piere – Martin Moulin i ove je godine poslao pismo potpore organizatoru i sudionicima…

SERVO PER AMIKECO

S.M.