66ti IPA SVJETSKI KONGRES ODRŽAN U ATENI (GRČKA), ZA NOVOG PREDSJEDNIKA IPA-e IZABRAN MARTIN HOFFMANN!

Prošli tjedan bio je izuzetno radni za delegate i predstavnike IPA sekcija svijeta. Naime, u vremenu od 24. do 29. listopada 2023. godine u glavnom gradu Grčke, u Ateni, održan je 66. IPA svjetski kongres, značajan po tome što je bio izbornog karaktera, te su delegati i predstavnici ukupno 66 sekcija birali predsjednika i ostale članove IEB. Delegaciju IPA Hrvatske sekcije predstavljali su međunarodni delegat Robert Katalinić, glavna tajnica Vesna Žnidarić Bolarić, potpredsjednik Jure Ražov i urednik Željko Turk. Kako to i dolikuje udruženju kojoj krilatica glasi „Služiti kroz prijateljstvo“ izbori su prošli izuzetno korektno i demokratski, iako se za gotovo sve funkcije prijavilo više kandidata. Tako je dosadašnjeg predsjednika Pierre-Martina Moulina zamijenio Martin Hoffmann iz IPA sekcije Austrija. Martin je imao dva protukandidata, ali je uvjerljivo sa 48 glasa pobijedio. Glavnim tajnikom izabran je Jože Senica iz Slovenske sekcije, dok će u narednom mandatu funkciju potpredsjednika i rizničara vršiti Michael Walsh iz Irske sekcije. IPA Hrvatska sekcija imala je i svoju kandidatkinju, glavnu tajnicu Vesnu Žnidarić Bolarić, za mjesto predsjednika/cu socijalno-kulturne komisije. Vesna je odradila odlično predstavljanje ali njezin protukandidat Christos Parginos iz Grčke dobio je više glasova i zasluženo pobijedio. Vesna će u narednom mandatu biti član socijalno-kulturne  komisije, te joj čestitamo i želimo puno uspjeha.

Na samom kongresu donijeto je nekoliko važnih smjernica i odredbi. 

Prihvaćena su i usvojena sva izvješća dosadašnjih članova IEB i radnih komisija. IPA  je sa preko 370 000 članova najveća i najstarija policijska organizacija na svijetu. Smjernice rada IPA usmjerene su na povećanu zastupljenost IPA u međunarodnim organizacijama kao što su UN, UNODC, UNDP. Također je značaj stavljen na organizaciju edukativnih seminara, raznih radionica za policajce, posebno za mlade policajce.  Odlučeno je da će se IPA svjetski kongres 2025. godine održati u Poljskoj, 2026. godine u Šri Lanki, a 2027. domaćin 70. IPA kongresa biti će sekcija Srbije. Domaćini Svjetskih igara IPA u 2024. biti će Rumunjska. Kirgistan je primljen u punopravno članstvo, te sada „IPA obitelj“ broji ukupno 67 Sekcija, dok je Columbija još uvijek pridruženi član. IPA Ruskoj sekciji produžena je suspenzija do daljnjega. Članarina za 2024. godinu prema međunarodnoj sekciji iznosit će 1.50 eura. Za izdvojiti je, a i pohvaliti Lujo Vlaha, koji je primio nagradu i pohvalu kao član socijalno-kulturne komisije.

Kako se sam kongres održavao u Ateni, glavnom gradu Grčke, domaćini su se potrudili da se svi sudionici kongresa  uvjere zašto taj grad nosi naziv kolijevkom zapadne civilizacije. Tako je organiziran posjet Akropoli, koja je priznata kao jedna od najboljih primjera grčke umjetnosti i arhitekture, te nacionalnoj galeriji. Hvala domaćinima na gostoprimstvu i čestitamo IPA Grčkoj sekciji na uspješno organiziranom kongresu.

Novom predsjedniku Martinu Hoffmannu , glavnom tajniku Joži Senici, potpredsjedniku Michaelu Walshu i svim ostalim izabranim članovima IEB (International Executive Bord) u ime upravnog odbora i svekolikog članstva delegacija IPA Hrvatske sekcije uputila je čestitke i zaželjela uspjeh u radu i vođenju IPA-e.

IPA kongres zatvoren je već tradicionalnom ceremonijom uručenja zastave gdje je domaćin IPA Grčka predala zastavu IPA sekciji Sjeverne Makedinije koji su sljedeće godine domaćini. SERVO PER AMIKECO!

Ž.T.

      

Ž.T.