“SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA-IZAZOVI TURIZMA” – POZIV I NAJAVA KONFERENCIJE

            Vodeći se dosadašnjom suradnjom kod realizacije društveno korisnih projekata Regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska, slobodni smo Vas izvijestiti o trećem izdanju konferencije „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“ i potvrditi odluku o organizaciji konferencije u hotelu Salona Palace u Solinu, 7. i 8. studenog 2019. (koja je i najavljena u Kalendaru događanja Sekcije). U sklopu konferencije planiramo inicirati tematsko okupljanje predstavnika IPA klubova pod nazivom:  “Strukovni doprinos IPA klubova Hrvatske sekcije – IPA kao potpora profesionalnom razvoju policijskih službenika/ca i integraciji službe u lokalnu zajednicu“, 8. studenog 2019.

            Iskustva iz protekle dvije godine i organizacijski potencijal nositelja iz Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska, preduvjet su uspješnog događanja sa razvojnim potencijalom.

            Održivosti ovog okupljanja, koje na specifičan način povezuje povijest, turizam i sigurnost, utemeljena je i na starokršćanskoj i hrvatskoj baštini Solina, povijesnog grada Salone i prirodnog okruženja sa perjanicama Klisom i Splitom.

            Kako upravo sigurnost predstavlja i prepoznatljivu odliku hrvatskog turističkog proizvoda, tematska konferencija jedinstvena u Europskoj uniji je ujedno i pravo mjesto za razmjenu iskustva, znanja i vještina na interdisciplinarnoj osnovi. Naime, očekivan je i potvrđen doprinos te sudjelovanje predstavnika povijesnih gradova, gradova i općina, stručnjaka sigurnosti, znanstvenika iz polja povijesti, arheologije, forenzike, marketinških stručnjaka i svih onih koji organizirano sudjeluju u svakodnevici urbanih sredina sa povijesnim i arhitektonskim naslijeđem.

            Prepoznatljivost i kvalitetu prepoznaje i struka pa je Velika nagrada sigurnosti za 2017. koju u kategoriji „Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine“ dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, dodijeljena najbolje ocijenjenom projektu – 1. Međunarodnoj konferenciji „Sigurnost povijesnih gradova“, održanoj tijekom ožujka 2017. u Splitu.

           Na konferenciji 2018. godine prvi put je u RH javno prezentirana kolekcija Muzeja Policije, a u procesu organizacije za 2019. god. ostvareni su kontakti sa uredom predstavnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu i potvrđena potpora u organizaciji, promociji i kontaktu sa predavačima iz Europskih institucija i gradova.       

           Središnje događanje planira se za 7. studeni 2019. ( četvrtak ) u vremenu od 9:30 do 15:30 sati (prezentacije u trajanju do 25 minuta prema programu koji je u izradi ). Isti dan, od 20:00 sati planirana je svečana večera za sudionike konferencije u dvorani hotela.

            Naredni dan, 8. studeni (petak) planiran je razgled povijesne Salone uz potporu Turističke zajednice Solina i Arheološkog muzeja, čime bi službeni program i završio a svi zainteresirani nastavili boravak u SDŽ po svom planu.

            U sklopu konferencije, 8. studenog 2019. od 12:00 sati, klub IPA splitsko dalmatinska planira tematsko IPA druženje, okrugli stol na temu “Strukovni doprinos IPA klubova Hrvatske sekcije – IPA kao potpora profesionalnom razvoju policijskih službenika/ca i integraciji službe u lokalnu zajednicu“

            Skup je osmišljen kao prilika za prezentaciju strukovnih aktivnosti klubova, razmjenu iskustava i iznalaženje organizacijskih modela unaprjeđenja međusobne suradnje i potpore.

           U pripremi konferencije prikupljaju se i članci na teme povezane sa sigurnošću gradova, turističkih destinacija, partnerstva u sigurnosti, javna okupljanja u gradovima i sl. što je prilika za članove koji se namjeravaju profesionalno razvijati i na tom polju. Objava radova IPA članova u zborniku radova konferencije doprinosi i ugledu IPA Hrvatske sekcije ( poziv i upute autorima na www.shcconference.com).

            Nakon okruglog stola planira se zajednički ručak IPA predstavnika.

           Odbor za sigurnost Splitsko dalmatinske županije, Grad Split, Grad Solin, Općina Klis, potvrdili su sudjelovanje u financijskoj konstrukciji konferencije.

            Za istaknuti je kako je u odnosu na slična događanja kotizacija za SPG 2019. poticajna i iznosi 500 kuna, upravo kao doprinos popularizaciji teme, partnerskog umrežavanja i pozicioniranja IPA – e kao udruge koja okuplja stručnjake – praktičare sigurnost.

            U pripremi i organizaciji konferencije i okruglog stola očekujemo potporu i sudjelovanje tijela Hrvatske sekcije i Vas kao čelnih ljudi. Za predstavnike klubova u mogućnosti smo osigurati jednu gratis kotizaciju (svaki klub Hrvatske sekcije može na konferenciju i okrugli stol uputiti po jednog svog predstavnika uz najavu i bez uplate kotizacije – cca 25 kotizacija). Smještaj u hotelu 4+ i cijena od 450 kn (dvokrevetna 500 kn) konferencijska je cijena IPA partnera.

            Informacije o  konferenciji, smještaju i dr. za 2019. kao i o do sada održanim konferencijama  2017. i 2018. godine dostupne su na www.shcconference.com

 

Predsjednik kluba:

PERICA OREŠKOVIĆ