ODRŽANA VII. BALKANSKO – JADRANSKA KONFERENCIJA

U organizaciji IPA sekcije Bosna i Hercegovina, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC), od 18. do 20. studenog 2022. godine u Sarajevu je održana sedma po redu Balkansko – jadranska konferencija. Osim domaćina, IPA Bosne i Hercegovine, konferencija je okupila predstavnike još 11 zemalja (IPA Slovenija, IPA Crna Gora, IPA Njemačka, IPA Hrvatska sekcija, IPA Bugarska, IPA Grčka, IPA Sjeverna Makedonija, IPA Srbija, IPA Albanija i predstavnici Globalne inicijative iz Norveške i Švicarske). IPA sekciju Hrvatska predstavljala je glavna tajnica sekcije Vesna Žnidarić Bolarić.

Konferencija, čija je glavna tema bila „Krijumčarenje ljudi u pokretu/migranata i borba protiv trgovine ljudima na zapadno balkanskoj ruti – aktuelni izazovi, trendovi i dobre prakse kroz prizmu policijskih snaga“, svečano je otvorena u večernjim satima 18. studenog u dvorani Gradske vijećnice u Sarajevu. Već u samim uvodnim govorima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, predsjednika IPA sekcije Bosna i Hercegovina Aleksandra Grčića, potpredsjednika međunarodne IPA-e Kyriakosa Karkalisa te predstavnika Globalne inicijative naglašeno je da je od ključne važnosti razmjena dobrih praksi i omogućavanje prostora za razmjenu informacija među policijskim službenicima, a često ih usporavaju administrativni nivo ili birokratske procedure. Zbog toga je važno povezivanje između policijskih službenika.

Drugog dana konferencije, koja se u subotu, 19. studenog održala u Hotelu Hollywood u sarajevskom predgrađu Ilidža, sudionici su prisustvovali panel diskusijama podijeljenima u 3 dijela, gdje su, nakon izlaganja predavača i iskusnih stručnjaka, bili u mogućnosti aktivno se uključiti u raspravu, postavljati pitanja i davati svoje prijedloge. Na kraju konferencije, nakon donošenja konačnih zaključaka, a osobito onog da je i ova konferencija bila uspješna, odlučeno je da će domaćin slijedeće konferencije 2023. godine biti IPA Srbija, a novoprimljena sekcija u punopravno članstvo IPA Albanija bit će domaćin Balkansko – jadranske konferencije 2024. godine. Po već ustaljenom običaju, predstavnicima IPA Srbije, domaćin, predsjednik IPA sekcije Bosna i Hercegovina Aleksandar Grčić, svečano je predao zastavu konferencije.

Nakon radnog dijela konferencije, u večernjim satima, domaćini i gosti nastavili su svoje višednevno druženje i produbljivanje prijateljstava uz razmjenu poklona i podjelu zahvalnica, ples i pjesmu. Ponovno je dokazano da naša krilatica „Servo per Amikeco!“ i dalje živi među prijateljima.

Predstavnicima IPA Hrvatske sekcije osobito je bila čast prisustvovati ovoj konferenciji, budući je prva Balkansko – jadranska konferencija organizirana i sazvana upravo pod pokroviteljstvom IPA Hrvatske sekcije u mjestu Slano 2015. godine, u cilju okupljanja teritorijalno bliskih IPA sekcija s područja Balkana i Jadranskog mora, ali, naravno, uz mogućnost pridruživanja ostalih sekcija kao stalnih članica ili kao sekcija gostiju.

 

V.Ž.B.