ODRŽAN IPA SVJETSKI KONGRES – IPA WORLD CONGRESS

Unatoč i dalje većoj prisutnosti i raširenosti virusa Covid – 19, u srijedu 6. listopada 2021. godine ipak je održan. Kongres je održan putem aplikacije Zoom. Obzirom na različite vremenske zone u svijetu, kongres je održan na način da su navedenog dana održana dva identična susreta. Svaka sekcija mogla je sama odlučiti na kojem susretu će sudjelovati. Prvi susret održan je od 8,00 do 11,00 sati GMT (vrijeme po Greenwichu), odnosno od 10,00 do 13,00 sati po hrvatskom vremenu. Drugi susret održan je od 15,00 do 18,00 sati GMT (po Greenwichu), odnosno, od 17,00 do 21,00 sati po hrvatskom vremenu. Na oba susreta sudjelovali su članovi IEB-a (International Executive Bord – Međunarodni izvršni odbor): predsjednik Pierre – Martin Moulin, glavna tajnica May – Britt V. R. Ronnebro, predsjednik komisije za vanjske poslove Einar Guðberg Jónsson, predsjednik komisije za stručna pitanja Demetris Demetriou, predsjednik komisije za socio – kultularna pitanja Kyriakos Karkalis, voditelj administracije Stephen Crockard, međunarodni blagajnik Michael Walsh te blagajnik za društvena pitanja Martin Hoffman.

          IPA sekciju Hrvatska na IPA svjetskom kongresu predstavljala je glavna tajnica sekcije Vesna Žnidarić Bolarić i to u terminu od 17,00 do 21,00 sati po hrvatskom vremenu.

          Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Pierre – Martin Moulinea, uslijedila su izvješća predsjednika za 2020/2021. godinu. Potom su uslijedila i izvješća glavne tajnice, predsjednika komisije za vanjske poslove, predsjednika komisije za stručna pitanja, predsjednika komisije za socio – kultularna pitanja, voditelja administracije, međunarodnog blagajnika te blagajnika za društvena pitanja. Glavna tajnica May – Britt V. R. Ronnenbro pozvala je delegate sekcija da animiraju postojeće članove i porade na učlanjenju novih članova. Međunarodni blagajnik Michael Walsh posebno se osvrnuo na iznos članarine prema međunarodnoj IPA-i, koji je, iako je zamjetan pad broja članova, ipak umanjen. Također je prezentiran i rad GIMBORN-a, odnosno informacijsko – edukacijskog centra smještenog u dvorcu Gimborn u Ujedinjenom Kraljevstvu.

          Fokus IPA svjetskog kongresa bio je na izvješćima IEB te prijedlozima za poboljšanje rada kako međunarodne IPA-e, tako i sekcija pojedinačno. Ovom prigodom sekcije nisu prezentirale svoj rad, ali će uskoro biti prilike i za to.

          Prije održavanja kongresa, svaka sekcija zaprimila je radne materijale, raspored, kratke video zapise kao i prijedloge članova IEB-a te im je dana mogućnost da iznesu svoje prigovore na prijedloge IEB. Prilikom održavanja samog kongresa, sekcije koje su na vrijeme podnijele svoje prigovore, dobile su mogućnost uključivanja putem Zoom aplikacije u raspravu uživo, ali i prezentiranje svojih argumenata „licem u lice“ ostalim delegatima, o čemu će se, naknadno, i glasati. Svoje prigovore, među ostalima, iznijeli su IPA sekcija Izrael te IPA sekcija Poljska, a IPA sekcija Brazil pozvala je sve prisutne da im se pridruže prilikom otvaranja spomenika posvećenog policajcima, vatrogascima i medicinskom osoblju povodom borbe u pandemiji korona virusa.

          Kao i kod svakog IPA svjetskog kongresa, osim što se nije dogodio uživo, i ovaj kongres uključuje i glasanje, kako o usvajanju proračuna i izvješća članova IEB-a, tako i o pitanjima poput hoće li se i dalje održavati IPA susreti mladih (IYG – IPA Youth Gathering), hoće li se IPA svjetski kongres 2024. godine održati u Sjevernoj Makedoniji ili u Poljskoj i slično. Glasanje je omogućeno svim sekcijama koje su podmirile dugove prema međunarodnoj IPA-i i to u vremenu od 7. do 10. listopada 2021. godine, preko e-maila.

IPA svjetski kongres prestižan je događaj za svekoliku IPA-u. Još od 1955. godine, kada je Arthur Troop vrijedno radio na osnivanju ostalih sekcija u svijetu, kongres se održava svake godine. Do 1955. godine IPA-u su činile sekcije u zapadnoj Europi, a te godine Arthur Troop postao je prvi međunarodni glavni tajnik, budući su članicama postale i sekcije izvan zapadne Europe.

IPA svjetski kongres obilježava tjedan ispunjen prijateljstvom, smijehom i radošću. To je događaj u kojem se sastaju članovi svekolike IPA obitelji diljem svijeta, a osim glavnog sastanka, sudionicima se pruža prilika za zabavu, kušanje hrane i jelovnika određenih zemalja, a omogućava i druženje s prijateljima iz čitavog svijeta.

Glavne zadaće svjetskog kongresa su prijedlozi i prigovori koje predlažu kako nacionalne sekcije, tako i Međunarodni izvršni odbor, a o kojima odlučuju predstavnici svake nacionalne sekcije, kao i Međunarodni izvršni odbor s jednim glasom. Svake četiri godine na IPA svjetskom kongresu održava se i izbor Međunarodnog izvršnog odbora (IEB) na mandat od četiri godine.

Vesna Žnidarić Bolarić