IZASLANICE IPA HRVATSKE SEKCIJE NA 60. OBLJETNICI UTEMELJENJA SEKCIJE IPA DANSKA

Ukupno 210 osoba, od kojih čak 55 iz inozemstva, sudjelovalo je u obilježavanju 60. obljetnice utemeljenja IPA Danske pod nazivom „IPA with good IPA Friends – IPA uz dobre IPA prijatelje“. Uz izaslanstva IPA Ujedinjenog Kraljevstva, IPA Irske, IPA Nizozemske, IPA Norveške, IPA Finske, IPA Njemačke, IPA Austrije, IPA Islanda, IPA Estonije, IPA Poljske, IPA Mađarske, brojnih drugih gostiju te domaćina, obilježavanju su prisustvovali i izaslanici IPA Hrvatske sekcije. Ovom prigodom delegaciju IPA Hrvatske sekcije činila je glavna tajnica sekcije Vesna Žnidarić Bolarić, u pratnji glavne zapisničarke Alice Rosić – Jakupović. Osim službenih delegata iz različitih tijela danske sekcije, posebno su pozvani i mladi članovi, kojima je ponuđen i dodatni program, uz međunarodne goste.

Obilježavanje obljetnice trajalo je od 5. do 8. svibnja 2022. godine, a započelo je okupljanjem kako domaćih, tako i međunarodnih gostiju u Hotelu Scandic u samom centru predivnog glavnog grada Kraljevine Danske, Kopenhagena. Po dolasku hrvatskih delegata u hotel, dočekali su ih i više nego ljubazne kolege, prijatelji iz sekcije IPA Danska, koje su ih, nakon što su rekle od kuda dolaze, iznenadile pozdravom jednog od domaćina: „Dobar dan! Kako ste?“ na hrvatskom jeziku. U večernjim satima uslijedilo je prvo druženje s domaćinima, ali i gostima iz inozemstva, uz kušanje danskih specijaliteta.

Da su se domaćini iz sekcije IPA Danska potrudili pružiti sudionicima obilježavanja 60. jubileja nezaboravan događaj, u kojim su sve htjeli upoznati s danskom kulturom, monarhijom, prošlošću, ali i sadašnjošću, moglo se vidjeti već u petak, 6. svibnja, kada su se domaćini i gosti autobusom i pješice uputili u obilazak dvoraca kraljevske obitelji „Tour de Castles“ smještenih uz Sjeverno more (North Sealand). Osim dvorca Amalienborg, smještene u samom srcu Kopenhagena, u neposrednoj blizini mora i s prelijepom fontanom, u kojoj često boravi i sama danska kraljica Margareta II, uz još uvijek prisutnu kraljevsku stražu, prvi je u nizu dvoraca koji su članovi IPA-e imali prilike vidjeti. Dvorac Rosenborg, slijedeći po redu koji su posjetili, također je smješten u samom Kopenhagenu, a svojim izgledom oduševio je IPA-ovce. Uslijedio je odlazak do poznatog brončanog kipa „Mala sirena“, postavljenog u čast danskom piscu Hansu Christianu Andersenu, a nakon toga i vožnja, a ujedno i druženje članova, do još jednog prelijepog dvorca, dvorca Fredensborg. Domaćini i gosti IPA Danske imali su sreću i priliku stići upravo na vrijeme i vidjeti smjenu počasne kraljevske straže, a ujedno se i diviti uvježbanosti konjanika. Bila je tu prilika i upoznati policajce danske policije, izmijeniti pokoju riječ, podragati konje i, naravno, nezaobilazno fotografiranje. Uslijedila je vožnja do poznatog dvorca Frederiksborg, koji je očarao IPA-ovce ne samo izgledom dvorca, nego i kraljevskim vrtovima ukrašenim u baroknom stilu s vodopadima. U blizini dvorca iz bajke, okruženog jezerom, uslijedio je i ručak i okrijepa u lokalnom restoranu, uz degustaciju lokalnih delicija. U večernjim satima u dvorani Hotela Scandic u Kopenhagenu, uz večeru i živu glazbu međunarodnog karaktera, uslijedilo je novo druženje sada već većeg broja IPA prijatelja.

U subotu, 07. svibnja, dok su se članovi tijela sekcije IPA Danska okupili kako bi održali nacionalni kongres  i izbornu skupštinu te izabrali novo rukovodstvo, svojim IPA prijateljima iz inozemstva organizirali su turistički obilazak njihovog grada, Kopenhagena, uz vodiča. I predstavnice IPA Hrvatske sekcije ovaj su puta imale priliku prošetati samim centrom grada, vidjeti poznatu vijećnicu, a bila je tu prilika i za kupovinu suvenira. IPA-ovci iz drugih zemalja uvjerili su se u čistoću grada, ali i koliko se građani Kopenhagena brinu za okoliš koristeći brojne bicikle te u velikom broju električne automobile. Pri izlasku iz autobusa ljubazni vodič upozorio je članove IPA-e da pripaze na bicikliste, jer Kopenhažani u velikoj mjeri koriste bicikle i kilometre biciklističkih staza. Nakon obilaska grada autobusom i pješice i razgledavanja znamenitosti, domaćini su prijateljima iz inozemstva pripremili i obilazak grada turističkim brodom kroz brojne kanale Kopenhagena.  Umornim, ali zadovoljnim i očaranim ljepotama ovog grada, danski domaćini omogućili su svojim gostima ručak uz tradicionalne danske delicije, pretežno ribu. Organizatori su se potrudili i pružili sudionicima dosta slobodnog vremena i za samostalni obilazak Kopenhagena, a kretanje po samom gradu, upoznavanje i divljenje drugačijoj arhitekturi i građevinama bilo je vrlo jednostavno, uz ljubazne domaćine, ali i stanovnike grada, koji su se uvijek potrudili pružiti odgovor na pitanje.

Vrhunac, a ujedno i kraj obilježavanja ovog velikog jubileja uslijedio je, kako to inače u našoj velikoj IPA obitelji biva, gala večerom 8. svibnja, također u Hotelu Scanic. Gala večeri i svečanom obilježavanju obljetnice pridružio se i sam predsjednik sveukupne International Police Association-a Pierre – Martin Moulin. Obilježavanje je, kratkim govorom, uz šalu, otvorio novi – stari predsjednik sekcije IPA Danska Michael Boolsen. Predsjednik Michael naglasio je da se inicijativa za osnivanje IPA Danska dogodila, ustvari, 19. veljače 1962. na Policijskoj akademiji u Kopenhagenu, gdje je više od 20 članova sudjelovalo na prvom sastanku udruge, a sve ostalo je povijest. Nakon što je predstavio staro – novo vodstvo, predsjednik Michael dodijelio je i nagrade i priznanja za zasluge dugogodišnjim i nekima od prvih članova IPA Danska.

U svom kratkom obraćanju sudionicima, predsjednik Pierre – Martin Moulin rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo biti prisutan, osobito jer je, nakon pandemije Covid – 19, ovo i prva obljetnica neke od sekcija koja se obilježava „u živo“. Čestitao je novim i starim članovima tijela IPA Denmark na izborima, a svim članovima te sekcije čestitao je obljetnicu i zaželio im još višestruko toliko u našoj IPA obitelji. Prisutnima je zaželio i odličan provod, a govor je završio našom krilaticom: SERVO PER AMIKECO!

Nakon večere uslijedila su kraća obraćanja predstavnika sekcija iz inozemstva. Sudionicima gala večere ovom se prilikom kao delegat kratko obratila i glavna tajnica IPA Hrvatske sekcije Vesna Žnidarić Bolarić. Nakon što je pozdravila sve prisutne, u svom obraćanju glavna tajnica izjavila je da je IPA Hrvatska sekcija počašćena što je zaprimila poziv IPA Danske na obilježavanje njihovog 60. jubileja, kao i za poziv da dođemo u ovu prelijepu zemlju. U ime svih tijela, ali i članova IPA Hrvatske sekcije, čestitala im je 60. godišnjicu osnutka, uz želje da ostvare još brojne ovakve jubileje. U ime IPA Hrvatske sekcije glavna tajnica Vesna Žnidarić Bolarić predala je predsjedniku Boolsenu i prigodni poklon, čestitavši još jednom obljetnicu, u čemu joj se pridružila i glavna zapisničarka Alica Rosić – Jakupović.

Po završetku večere i formalnog dijela, uslijedilo je druženje uz živu glazbu, ples i pjesmu, razmjenu sitnih suvenira i poklona među predstavnicima sekcija gostiju, kao i za neizbježno fotografiranje. Gala večera završila je uz prijateljski pozdrav među sudionicima: vidimo se uskoro!

Bila je ovo prilika za obnavljanje nekih starih, ali i stjecanje brojnih novih prijateljstava, razmjenu iskustava, u policijskom poslu, kao i u provođenju poslova same udruge. No, bila je ovo i prilika i za dogovaranje nekih novih oblika suradnje među sekcijama, raspravljanje o zajedničkim projektima, događajima i izazovima. Okupljanje članova IPA-e u Kopenhagenu bila je, također, i prilika za upoznavanje jedne, za Hrvate, pomalo drugačije kulture življenja i običaja, ali i za kušanje pomalo različite hrane i pića.

Iako je Kraljevina Danska mala zemlja, IPA sekcija Danska krajem 2021. godine brojala je 8861 člana, gotovo 1000 članova više nego IPA Hrvatska sekcija, koja je u isto vrijeme imala 7957 članova. Dobrodošlica danskih prijatelja bila je topla i iskrena, radi čega se još više radujemo budućoj suradnji s prijateljima iz IPA Danska. (FOTO GALERIJA)

 

Vesna Žnidarić Bolarić – Glavni tajnik Sekcije