GOSTOVANJE NA NACIONALNOM KONGRESU IPA SEKCIJE RUMUNJSKA

S 4. studenim 2022. godine u mjestu Oradea na jugu Rumunjske započelo je održavanje Nacionalnog kongresa IPA sekcije Rumunjska okupljanjem međunarodnih delegacija, od koji je jedna bila i ona iz IPA Hrvatske sekcije, upoznavanjem nekih novih prijatelja, pozdravljanjem sa starim već od ranije poznatim prijateljima te druženjem. Ovom su prilikom IPA Hrvatsku sekciju predstavljali glavna tajnica Vesna Žnidarić Bolarić i član nadzornog odbora sekcije Josip Karaturović. Pozivu na kongres odazvale su se i delegacije IPA-e iz Austrije, Bugarske, Cipra, Grčke, Moldavije,  Portugala, Poljske, Srbije, Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država. Na kongresu su sudjelovali i predstavnici klubova iz regija u zemlji, partneri i udruge.

          Naši domaćini, prijatelji iz IPA Rumunjska, potrudili su se da njihovi gosti ugodno provedu vrijeme u njihovoj zemlji. Tako su im u petak, u prijepodnevnim satima organizirali posjet jednoj od brojnih rumunskih špilja tzv. Medvjeđoj špilji – Peștera Urșilor, smještenoj u okrugu Bihor, sjeverozapadna Rumunjska. Posjetitelji su mogli vidjeti ostatke špiljskih medvjeda koji su izumrli prije više od 20 000 godina. Nakon razgledavanja špilje i upoznavanja s poviješću, domaćini su goste poveli na malo obiteljsko gospodarstvo Lazuri farma pastrve. Osim kušanja pečene pastrve, gosti su proveli ugodno vrijeme razgledajući okolinu, uz druženje. U nizu aktivnosti domaćini iz svoje su goste odveli i u manju pivovaru Berària Bers Nova, koja se bavi izradom tzv. craft piva. Tako su gosti imali prilike saznati i sve o izradi raznih vrsta piva. Osim uobičajenog bijelog piva, gosti su mogli kušati i tamno pivo, za njih pivo zanimljivog imena – IPA (Indian Pale Ale), kao i pivo od bundeve te nekoliko drugih vrsta craft piva. Druženje prve večeri okrunjeno je zajedničkom, odnosno, večerom dobrodošlice u hotelu, uz brojne članove IPA Rumunjska, koji su se ovdje okupili radi održavanja kongresa.

          U subotu, 5. studenog, dan za goste, ali i za domaćine, započeo je svečanim otvaranjem Nacionalnog kongresa IPA sekcije Rumunjska 2022 u prostorijama Gradske vijećnice grada Oradea. Nakon pozdrava i uvodne riječi predsjednik IPA sekcije Rumunjska Mihai Liviu Tărtăreanu je ujedno svima zahvalio na dolasku i rekao da je počašćen odazivom. Predsjednik Tărtăreanu osvrnuo se ukratko i na rad svoje sekcije te je istaknuo da je ono što je bitno na putu razvoja udruge upravo prijateljstvo, kao ključni element koji gradi solidarnost i povjerenje. Pozvao je na nepokolebljivo prijateljstvo u tri vrste prijateljstva koje Aristotel naziva – prijateljstvo nužnosti, prijateljstvo užitka i savršeno prijateljstvo ljudi koji žele jedni drugima dobro.      

Kongresu je prisustvovao i sam predsjednik Međunarodne policijske udruge – IPA, g. Pierre-Martin Moulin, kao i državni podtajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, glavni policijski komesar Petre Bledea. Predsjednik Moulin rekao je da je jako sretan i počašćen što je danas ovdje, na Nacionalnom kongresu IPA Rumunjske sekcije te da jako cijeni aktivnosti koje provodi gospodin predsjednik Mihai Tărtăreanu, zajedno sa svojim timom, što se i vidi kroz očit razvoj udruge. Kao i na IPA Svjetskom kongresu u Španjolskoj te na nedavno održanom kongresu u Sloveniji, predsjednik Moulin ponovno je spomenuo da bi svoju poruku članovima IPA-e, obzirom na teška vremena kroz koja prolazimo, sažeo u 3 riječi: suosjećanje, zahvalnost i nada (simpathy, gratitude, hope). Suosjećanje jer smo svi prošli kroz teško razdoblje i možda izgubili voljene. Zahvalnost što smo danas ovdje i možemo uživati ​​u ovim trenucima. Nada jer samo kroz nju možemo ići naprijed sa svim svojim snovima, projektima i ambicijama.

Predsjednik Mihai Tărtăreanu uručio je i priznanja i zahvale za posebne zasluge članovima IPA Rumunjska, koji su se svojim radom posebno istaknuli tijekom godina. Također je i članovima međunarodnih izaslanstava uručio nagrade u vidu plakete kao znak zahvale i poštovanja zbog iskrenog prijateljstva koje će trajno postojati. Nagradu je u ime IPA Hrvatske sekcije primila glavna tajnica Vesna Žnidarić Bolarić.

Nakon uručenih nagrada, bila je prilika za prigodno obraćanje, prvenstveno predstavnika stranih izaslanstava. Kao predstavnik IPA Hrvatske sekcije glavna tajnica najprije se u ime čitave sekcije zahvalila IPA Rumunjskoj na srdačnom pozivu. Rekla je da je ovo njezin drugi posjet Rumunjskoj na poziv IPA sekcije Rumunjska te da je već upoznala drage ljude koji su postali njezini prijatelji. U nastavku je istaknula i da je u svom dosadašnjem radu kao glavna tajnica IPA Hrvatske sekcije vidjela koliko je IPA Rumunjska uspješna, ne samo u svom radu, nego i u sportu, a osobito u življenju onoga što je nama najvažnije, a to je naš moto: Servo Per Amikeco! Također im je poželjela i uspješan kongres.

Nakon uvodnog dijela kongresa, gosti su ostavili domaćine da nastave zasjedanje te su se uputili u nastavak obilazaka predivne Oradee, u organizaciji njihovih domaćina. Gosti su najprije posjetili Hram slobodnih masona, gdje su saznali sve o djelovanju i načinu regrutiranja masona koji su jedno vrijeme obitavali u navedenom hramu. Nakon toga domaćini su im osigurali i odlazak u obližnji Muzej zemlje Crișurilor, gdje su vidjeli nekoliko zanimljivih postaja, a potom i obilazak Stare citadele općine Oradea, gdje su se ponovno susreli s članovima IPA Rumunjska, nakon što su završili s kongresom.

Kako to inače biva na kraju, druženje je okrunjeno gala večerom u Restoranu Ciuperca, koji pruža predivan vidik na grad Oradea. Pjesmom, prigodnom razmjenom poklona, smjehom, plesom i druženjem, uz raznovrsni program i točke te vatromet, završio je još jedan uspješan kongres u Rumunjskoj.

 

V.Ž.B.