DESETO HODOČAŠĆE MAJCI BOŽIJOJ OD KRASNA!

Deseto jubilarno hodočašće, „Majci Božjoj od Krasna“ u organizaciji USPDR Ajkula i partnera IPA Hrvatske Sekcije i planinarskog društva Copalj, uspješno je održano i u posebnim uvjetima glede KOVID19 i ove godine.

TISKOVNA KONFERENCIJA
Uoči polaska hodočasnika na Velebit u uredu za prevenciju Primorsko Goranske Županije u Rijeci, održana je konferencija za medije. Konferenciji su nazočili Perica Prpić, predsjednik USPDR Ajkula, Miljenko Vidak predsjednik IPA Hrvatske Sekcije, voditelj hodočašća Robert Krasny i Vlado Paušić, predsjednik planinarskog društva Copalj.
Javnost je upoznata o ciljevima i svrsi ovog tradicionalnog hodočašća te ulozi svih dionika ove manifestacije. Manifestacija je organizirana sa ciljem promicanja svijetlih tradicija Domovinskog rata, sjećanje i zahvala svim pripadnicima redarstvenih snaga, specijalcima i svim braniteljima Republike Hrvatske poginulim i stradalim na Velebitu u obrani domovine. Hodočasnicima je cilj i zadaća obići sva mjesta njihovih stradavanja , odati im počast, pomoliti se i zapaliti svijeću a onu zahvalnu svijeću Majci Božjoj od Krasna nositi ukupnom dionicom od oko 220 km i na dan blagdana Velike gospe, svijeću prinijeti na oltar svetišta u Krasnom.

ISPRAĆAJ HODOČASNIKA!
U ranim jutarnjim satima 08.08.2020. godine hodočasnici su ovaj put u najmasovnijoj pratnji vodstva i članstva USPDR Ajkula, IPA Hrvatske Sekcije, IPA Primorsko Goranske, Planinarskog društva Copalj i IPA Ličko Senjske, odali su počast pripadnicima specijalnih postrojbi  na spomeniku „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši nadomak Gospića.
Blagoslov hodočasnika i svih sudionika održan je u crkvi Svetog Franje na Tulovim Gredama iznad Obrovca na južnoj strani Velebita. Velečasni Ante Delić iz župe Jasenice i sam hrvatski branitelj, topnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, dionicom do vrha-prijevoja na Velebitu u prigodi odavanja počasti poginulim pripadnicima Poskoka, Batt, Roda, Ajkula…. Predvodio je prigodnu molitvu.

 

 

 

 

Zajednička okrijepa na sjevernoj strani Velebita svih sudionika a potom točno u podne, hodočasnici njih ukupno 12, na sve tri dionice, u narednih 7 dana na rutama dvanaestosatnog hoda dnevno u dužini od oko 220 km noseći opremu tešku od 15 do 18 kg krenuli su prema Svetom Brdu svom prvom odredištu.

DOČEK HODOČASNIKA!
U Krasnom Polju pripadnici AJKULA podigli su šator u kampu i u večernjim satima dočekali hodočasnike. U redovima hodočasnika uz veterane Ajkula sudjelovali su i mladi pripadnici SJP Rijeka, alpinisti i kreativci.
Hodočasnicima su se na bdijenje priključili članovi obitelji Ajkula i nazočili večernjoj misi na svetištu u Krasnom. Sutradan na blagdan Velike Gospe svi sudionici sa građanima tog kraja i šire iz Like i drugih krajeva Republike Hrvatske sudjelovali su na svetoj misi gdje su na oltar Ajkule predale svijeću zahvale Majci Božjoj od Krasna koja je bdjela nad njima u sve vrijeme Domovinskog Rata. Velika Hvala i Slava svim Hrvatskim Braniteljima stradalim na Velebitu u obrani domovine.

FOTOGALERIJA

M.V.