ČLANOVI IPA DUBROVNIK UPOZNALI LJEPOTE GRČKE I MAKEDONIJE

Krajem listopada počasni član RK IPA Dubrovnik, Božo Burić s članovima obitelji i prijateljima posjetio je sjevernu Grčku.
Tom prilikom srdačno su dočekani od predsjednika IPA Trikala, Achilleasa Begasa i predsjednika IPA Kaditsa, Georgiosa Zarchanisa. U pratnji domaćina posjetili su nadasve poznate Meteore, jedan od najvećih i najznačajnjih kompleksa istočno-pravoslavnih manastira u Grčkoj, izgrađeni na visokim prirodnim stubovima od peščarskih stijena i na popisu UNESCO-ove svjetske kukturno-povijesne baštine. Pored toga, posjetili su i jedan od najljepših mostova iz 16. stoljeća u mjestu Pili ukrašen s dva vodopada na visini od 26m. Druženje se nastavilo u prostorijama sjedišta IPA Trikala.

Putovanje se nastavilo prema gradu Florina gdje su se susreli s našim dugogodišnjim IPA prijateljem, Dimitrios Alexiadis. Pored razgledanja grada i zajedničkog ručka, imali su priliku upoznati se i sa zbirkom pivskih krigli koju Dimitrios posjeduje u više tisuća primjeraka s raznim etiketama iz cijeloga svijeta.

Iz Florine putovanje se nastavilo do Ohridskog jezera, koje je nastalo prije ledenog doba i gdje je sačuvano oko 200 endemskih vrsta, biološkog i životinjskog porijekla, od kojih su neke stare do 30 milijuna godina. Obilazak starog Ohrida su organizirali članovi IPA Ohrid, Stefan Dimoski i Igor Manojloski. Obišli su crkvu svetog Klementa i iskopine oko starog učilista te Amfiteatar, dok su u popodnevnim satima razgledali crkvu svetog Nauma na južnoj strani jezera.

Ovom prilikom zahvaljujemo našim prijateljima iz nama susjednim IPA sekcijama koji su se pokazali kao pravi domaćini te se nadamo da će se ova višegodišnja suradnja i u budućnosti nastaviti u duhu IPA prijateljstva.

L.V.