6. BALKANSKO-MEDITERANSKA KONFERENCIJA, SJEVERNA MAKEDONIJA, SKOPLJE 12-14.11.2021

Od 12. do 14. studenog 2021. godine u Sjevernoj Makedoniji u gradu Skopju, IPA Sekcija Sjeverne Makedonije bila je  domaćin 6. Balkansko-Mediteranske konferencije na temu „Migrantska kriza i zemlje Balkansko-Mediteranske regije“. Radni dio konferencije održan je Hotelu Hilton u Skoplju. Na konferenciji su sudjelovali delegacije nacionalnih IPA sekcija 10 država od ukupno 16 koje su dio ove Balkansko-Mediteranske  skupine zemalja, i to delegacije Grčke, Cipra,  Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Crne Gore i Makedonije, kao i izaslanstva  nacionalnih IPA sekcija Njemačke, Poljske i Izraela kao zemalja promatrača te predstavnici FRONTEX-a i IOED-a. Delegaciju IPA Sekcije Hrvatske predvodio je potpredsjednik, Damir Maksimović.

Od strane IPA Sekcije Sjeverne Makedonije i IPA regionalnog kluba Skoplje za goste je u petak 12. studenog 2021. navečer organiziran tzv.  večera prijateljstva za upoznavanje stranih izaslanstava s domaćinima – timom zaduženim za organizaciju Konferencije u restoranu “BIEN” u Skoplju.

Dana 13. studenog 2021. s početkom u 11 sati u Hotelu Hilton službeni dio konferencije su pozdravnim govorima otvorili su predsjednik IPA Sekcije Sjeverne Makedonija gosp.  Robertino Aceski i predsjednik IPA regije Skoplje g. Igno Stojkov. Skupu su se obratili pozdravnim govorim Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije gospodin Oliver Spasovski i direktor Zavoda za javnu sigurnost Sjeverne Makedonije, gospodin Sasho Tasevski koji su u svom izlaganju posebno istakli značaj teme konferencije “Migrantska kriza i zemlje balkansko-mediteranske regije” kako za Sjevernu Makedoniju tako i za druge zemlje ove regije.

U svom govoru Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije, gospodin Oliver Spasovski koji je u ime Ministarstva unutarnjih poslova pozdravio nazočne delegate i uzvanike te se zahvalio na pozivu, istaknuo je da je privilegija biti na Konferenciji u  organizaciji Međunarodne policijske udruge koja uključuje preko 70 zemalja iz cijelog svijeta, uključujući i Sjevernu Makedoniju, koja snažno doprinosi jačanju prijateljstva između policijskih službenika iz cijelog svijeta, promiče i podstice međunarodnu policijsku suradnju i doprinosi poboljšanju imidža policijske profesije u cjelini.

Zaključivši svoje izlaganje dao je punu podršku IPA organizaciji kao značajnom dijelu svjetske policijske obitelji, nakon čega je konferenciju proglasio otvorenom.

Konferenciji se putem video veze u svojstvu potpredsjednika Svjetske IPA-e obratio i gospodin Kyriakos Karakilis iz Grčke.

U završnom dijelu Konferencije, nakon izlaganja i prezentacija povezanih s temom skupa, sudionicima su se obratili Demitriou George i Kyriakos Perikleous iz Ciparske nacionalne sekcije IPA koji su imali video prezentaciju za nadolazeći IPA međunarodni festival folklora koji će se održati na Cipru 2022. te Vojislav Dragović, potpredsjednik IPA nacionalne sekcije Crne Gore, koji je imao prezentaciju o predstojećim IPA Sportskim igrama 2022. u Baru, u Crnoj Gori, te Israel Eran, glavni tajnik IPA Izrael i član SCC-a.

Na kraju radnog dijela konferencije, predsjednik IPA Sekcije Sjeverne Makedonije, gospodin Robertino Acevski predao je zastavu Balkansko-Mediteranske grupacije 16 država predsjedniku IPA Sekcije Bosne i Hercegovine, gospodinu Aleksandru Grčii, kao predstavniku domaćina sljedeće konferencije 2022. godine.

Konferenciju je zatvorio predsjednik IPA Sekcije  Sjeverne Makedonija g. Robertino Acevski, nakon čega su sa svim delegacijama razmijenjeni prigodni darovi.

Dana 13. studenog 2021. s početkom u 20 sati, za sudionike konferencije, predstavnike zemalja članica Balkansko-Mediteranske grupacije i predstavnike zemalja promatrača, predstavnike regionalnih klubova iz Sjeverne Makedonije i drugih zemalja, predstavnike drugih policijskih udruga i organizacija te institucija koje pomažu i podržavaju aktivnosti IPA sekcija i klubova, organizirana je svečana večera u restoranu Denecija u Skoplju kojoj je prisustvovalo preko 200 gostiju.

Dana 14. studenog 2021. godine, s početkom u 11:00 sati, u nazočnosti brojnih članova IPA-e iz Sjeverne Makedonije i  delegacija zemalja sudionica konferencije, svečano su otvoreni novi Uredi IPA Sekcije Sjeverne Makedonije i IPA regionalnog kluba Skoplje.

 

D.M.