U PETRINJI OBILJEŽEN EUROPSKI DAN ZAŠTITE DJECE OD SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA I ISKORIŠTAVANJA

Povodom  Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, petrinjski kontakt policajci, djelatnici Policijske postaje Petrinja, te predstavnici IPA Sisačko-moslavačka, na petrinjskoj su tržnici, dijeljenjem letaka i razgovorom s građanima, upozorili na ovaj rastući problem u čitavom svijetu. Ovom prilikom predstavljeni su i ostali informativno edukativni programi i brošure koje publiciraju od strane IPA Sekcije Hrvatska, a koje govore o seksualnom zlostavljanju djece, nasilju i mladima; o mladima i ovisnostima o drogama, alkoholu, internetu.

„Zahvaljujemo IPA-i Policijske uprave sisačko-moslavačke i gospodinu Orioviću koji nam uvijek izađe u susret i koji nas je i danas podržao i dao veći doprinos ovoj aktivnosti. Jedan dio aktivnosti i kroz IPA-ine strukture nastoji potaknuti i razviti još veći senzibilitet kod javnosti, tako da se i na taj način podiže veća svijest kod naših građana“, kazao je Pejnović, kontakt policajac PP Petrinja.

Igor Oriović predsjednik regionalnog kluba IPA Sisačko-moslavačka naglasio je problem seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i mladih danas prisutan u mnogim slučajevima, kao takav možda i neprepoznatljiv ljudima, a mnogo toga ostaje i neprijavljivano policiji i odgovarajućim službama.  

„Možemo samo pretpostavljati koliko je takvih slučajeva, a pretpostavljamo da je broj velik, iako je to je još uvijek ona neka „tamna, siva“ brojka koju ne znamo točno. To sve zapravo ovisi i o ovakvoj edukaciji građana da bilo kakva saznanja koja imaju o takvim slučajevima prijave nadležnim tijelima koja će reagirati, a policija je za to osposobljena. Znači, cilj je educirati građane, roditelje prije svega, na koji način zaštititi svoju djecu od bilo kakvog nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja“, kazao je Oriović.

I.O.