IPA POTSDAM U HRVATSKOJ

Kao gost IPA Hrvatske sekcije od 26. do 28. srpnja o.g. u Zagrebu je boravio član IPA-e Potsdam, pripadnik Brandenburške policije i skori umirovljenik Matthias Leyer. Kolega Leyer svoj radni vijek proveo je u njemačkoj policiji te sada već davne 1984. godine u tadašnjoj Njemačkoj Demokratskoj Republici postao policijski časnik. Nakon njemačkog ujedinjenja stupa u interventnu policiju gdje je više godina bio ronilac i instruktor. Zadnjih desetak godina proveo je na radnom mjestu voditelja službe za policijsku operativnu tehniku Brandenburške policije.

Povodom odlaska u mirovinu želio je obići gradove više država i gradova te je na svome putovanju posjetio gradove: Prag, Beč, Bratislavu, Budimpeštu, Ljubljanu i Zagreb. IPA kao međunarodna policijska organizacija, po njegovim riječima i u njegovom slučaju, pokazala se u lijepom svjetlu. U svim zemljama i gradovima koje je posjetio nailazio je na susretljivost i pomoć kolega u aktivnoj policijskoj službi i onih koji više nisu aktivni, a svi članovi IPA-e. Zagreb mu je bila posljednja i po njegovoj izjavi najugodnija destinacija.

Njemačkog kolegu u Zagrebu u ime IPA Hrvatske sekcije ugostio je njezin član Bono Rajić koji je ujedno certificirani turistički vodič za Grad Zagreb na njemačkom jeziku. U višesatnom razgledu Grada Zagreba uz razgovore ugodne o povijesti, velikanima hrvatske povijesti, kulturi, običajima, legendama, mitovima, vrijeme je, u pravoj IPA prijateljskoj atmosferi, proletjelo vrlo brzo. Kolega Leyer i sam je član Brandenburške povijesne postrojbe, pandan našoj Kravat pukovniji, pa je bilo lako naći pregršt zanimljivih i zajedničkih tema koje toga dana nisu imale doticaja s policijskim poslom. 

Dan nakon turističkog razgleda Zagreba uslijedio je posjet Policijskoj upravi zagrebačkoj. U Operativno-komunikacijskom centru policije kolega Leyer upoznat je s načinom rada i tehnikom. Bila je to savršena prilika za razmjenu iskustava, organizacijskih modela u radu i usporedbu. Iskusni njemački kolega koji je radni vijek proveo u skoro svim rodovima policije rado nam je pričao o svojim iskustvima.

IPA Hrvatska sekcija ovim posjetom stekla je još jednog vrijednog prijatelja na međunarodnoj razini.

B.R.