BOŽIĆNI LOV – IPA BRODSKO-POSAVSKA

Regionalni klub IPA brodsko-posavska dana 29.12.2018. godine organizirao je 1. Međunarodni Božićni lov. Pored ekipe domaćina u lovu su sudjelovale ekipe iz nama susjedne Bosne i Hercegovine (  Posušje, Mostar ), te ekipe Regionalnih klubova IPA Zagreb, IPA Vukovar i IPA Dubrovnik, te predstavnici MUP-a, policijska uprave brodsko-posavske.

 

 

 

 

 

Za sudionike lova koji su pristigli iz udaljenih krajeva ( BIH, IPA Dubrovnik i IPA Zagreb ) večer uoči lova  organiziran je topli doček uz večeru. Dana 29. prosinca 2018. godine u samo svitanje na vrlo niskoj temperaturi počelo se okupljati veselo lovačko društvo. Obzirom na veliku hladnoću dobro nam je došla prava slavonska šljivovica, a društvo je jedva čekalo da se krene u prostranstva lovišta „Trstike“. Po obavljanju formalnosti oko oružja i same organizacije svi skupa smo krenuli u dubinu jednog od većih i bogatih slavonskih lovišta.

Nije dugo trebalo da se šumski mir pretvori u pravi „pakao“ jer su pucnji počeli odjekivati sa svih strana. Nakon prvog pogona koji je bio i više nego uspješan ( ustrijeljene su tri divlje svinje i čagalj) svi su s veseljem dočekali odmor uz slaninu i kobasice koju su nam domaćini priredili u srcu šume.

Nakon kratke stanke, svi su željno krenuli u drugi pogon, koji je također obilovao mnogim pokušajima dolaska do što boljeg trofeja, a dobar ulov i ovaj put nije izostao jer je ustrijeljen jedan lijep primjer vepra i nekoliko prasadi divlje svinje. U kasnim poslijepodnevnim satima već pomalo izmoreni vratili smo se sa bogatim ulovom do lovačke kuće.

Po dobrim lovačkim običajima slijedilo je odavanje počasti odstrijeljenoj divljači i priprema za svečanu večeru uz druženje.

Premda su gotovo svi sudionici ovog Božićnog lova bili vidno iscrpljeni i činilo se da jedva čekaju odmor, brzo su nas demantirali jer čim su slavonski bećari zasvirali pjesma se orila duboko u noć. Nije ni izostala tradicionalna razmjena poklona između domaćina i gostiju iz IPA klubova, a u ime Hrvatske IPA Sekcije sudionicima se obratio i podpredsjednik Sekcije gosp. Lovrić ( IPA Vukovar ) koji je gostima uručio i prigodne poklone.

Domaćin lova i počasni član IPA regionalnog kluba brodsko-posavske Miljenko Validžić zaslužuje sve pohvale jer nam je omogućio da svoje aktivnosti proširimo na nešto novo, i da pored tradicionalnog kuglačkog turnira postanemo i domaćini još jedne manifestacije koja će nadamo se postati još bolja, i da će se već ove godine tražiti mjesto više ( prema ostvarenim kontaktima već imamo mnogo najava za sudjelovanje u lovu 2019. godine ).

M.B.