POZIV NA PLANINARSKI POHOD “DINARA 2024” – IPA ŠIBENSKO-KNINSKA

Regionalni klub IPA šibensko-kninska organizira planinarsko druženje pod nazivom „DINARA 2024“  koje će se održati 08.06.2024. godine.

Predviđeni program :
( varijanta 1 – malo spremniji za planinarenje )

Okupljanje sudionika u Kninu ( kod Lidla ) do 06,45 sati. Po okupljanju zajedno se upućujemo u zaseok Glavaš odakle kreće uspon.

–  07,30 sati početak uspona ( očekivano trajanje uspona oko 4 sata)

–  u rasponu od 11.30 do 12,00 sati dolazak na najveći vrh Dinare u Republici Hrvatskoj,  Sinjal (1831m) ovisno o stajanju radi uživanja u pogledu, fotografiranja itd.

–  oko 12.00 nakon odmora, fotografiranja i druženja na vrhu slijedi silazak sa vrha prema Planinarskom domu Brezovac

Početna točka uspona na najviši vrh Hrvatske je u selu Glavaš kod Kijeva. Početna točki je planinarski kontejner gdje počinju planinarske markacije. Ovdje je i smjerokaz za Dinaru. Od kontejnera, staza vodi uzbrdo po otvorenom terenu kroz nisko raslinje i kamenjar do srednjovjekovne utvrde Glavaš izgrađene u tijeku 14. i početku 15. stoljeća. Njezina je uloga bila nadzirati i štititi prometne putove prema Bosni, od zapada prema istoku. Prvi nacrt kijevske utvrde pronađen je na karti poznatog venecijanskog kartografa Matea Pagana iz 1525. godine, gdje je ta utvrda prikazana kao Dinarić.

Utvrda se sastoji od kule i pripadajućih prostorija, a posebno je zanimljiva zbog očuvanosti kule i kruništa na njoj. Početkom arheološkog istraživanja utvrđeno je da je kula pridodana ostalom arhitektonskom sklopu zidova utvrde, kula je bila trokatna i u nju se ulazilo preko ljestava kroz mali otvor na njezinu kruništu.

Od utvrde planinarska staza ulazi u visoku makiju, vijuga uz ograde i suhozide iznad Pekasove drage, a potom izlazi na otvoren teren i nastavlja po markiranoj i ugaženoj stazi do izvora. Uz stazu, na kamenoj stijeni je ispisana oznaka „voda“ i strelica koja upućuje na izvor. Nakon izvora vode nastavlja se staza uzbrdo do križanja planinarskih puteva nakon kojeg u prvoj varijanti uspona nastavljamo stazom prema Planinarskom skloništu „Drago Grubač“

Ovaj dio uspona vodi malo oštrije uzbrdo, kroz travnato-kameniti predio sa lijepim pogledom sve do PS „Drago Grubač“ gdje se obično zastane radi kratkog odmora. Od skloništa uz obilazak klina s karabinom koji se nalazi u neposrednoj blizini „Spomenika Domovini“ na vrhu Ošljak, treba dalje slijediti stazu za Sinjal, koja se nastavlja markiranom stazom lijevo od skloništa U podnožju vrha Gorica (1698 m), skretanje je za silaznu stazu sa ferate od koje se nastavlja ravno planinarskom stazom koja vodi po grebenu, stalno malo varirajući u nadmorskoj visini, zaobilazi Duboki Klek i vodi pravo na vrh Dinare (Sinjal), točku na najvećoj nadmorskoj visini u Republici Hrvatskoj od 1831 metar.

Vrijeme trajanja uspona (lagani hod) Od 3:30 do 4:00 sata
Visina polazišta 571 metar
Visina odredišta: 1831 metar
Ukupna duljina staze 8,4 km
Prosječan nagib 20%
Markacija staze dobra

 Nakon odmora, fotografiranja i druženja na vrhu i spajanja sa grupom varijante 2 planinarskog pohoda (ako bude zainteresiranih za ovu varijantu) slijedi silazak sa vrha prema Planinarskom domu Brezovac istim putem kojim vodi uspon iz pravca Planinarskog doma Brezovac.

Ručak za sve sudionike OKO 14.00 sati u Planinarskom domu Brezovac.

Nakon ručka i druženja ovisno o broju prijavljenih počinje povratak vozilima prema Kninu odnosno mjestu jutarnjeg polaska. Ovisno o broju prijavljenih i dostupnih terenskih vozila povratak s planine možda će biti odrađen u VIŠE tura.

Ako ne bude osigurano dovoljno terenskih vozila za povratak od Planinarskog doma Brezovac do Knina, odnosno dovoljno zainteresiranih za Varijantu 2 i 3 izleta (što će biti poznato do završetka roka za prijavu sudionika 02.06. 2024. godine i o čemu će biti upoznati svi prijavljeni učesnici pohoda)  povratak će biti istim pravcem kojim je će biti i uspon, sa završetkom planinarenja oko 15 sati u zaseoku Glavaš a varijante 2 i 3 izleta neće biti održane.

Ručak za sve sudionike OKO 15.30 sati u zaseoku Glavaš u blizini Planinarskog kontejnera.

Nakon ručka i druženja počinje povratak vozilima prema Kninu odnosno mjestu jutarnjeg polaska.

(Varijanta 2 – malo manje spremniji za planinarenje)

  • Oko 08.00 sati okupljanje kod policijske postaje Knin
  • Polazak terenskim vozilima do planinarskog doma Brezovac
  • Oko 09.00 tko želi uz pratnju vodiča polazak prema vrhu Sinjal od Planinarskog doma Brezovica. Dolazak na vrh u rasponu od 11,30 do 12 sati (ovisno o stajanju radi uživanja u pogledu, fotografiranja itd)

Od planinarskog doma staza vodi kroz visoku bukovu šumu, po makadamskoj cesti prohodnoj za  terenska vozila, izlazi na visoravan Duler, te ide dalje južnom padinom visoravni i nakon prijeđenih 2 km od planinarskog doma, napušta visoku bukovu šumu i izlazi na krašku golet. U nastavku staza i dalje vodi po makadamskoj cesti stalno se uspinjući i u točki 3,45 km od planinarskog doma, napušta ovu cestu, skreće desno na planinarsku stazu i u oštrijem usponu vodi do visoravni Samar. Nakon izlaska iz šume cijelim tijekom uspona otvaraju se vrlo lijepi vidici, kako na visoravan Duler tako i na širu okolicu. Izlaskom na visoravan Samar, s istočne strane podnožja Bukvina vrha, izbija na križanje planinarskih puteva, na kojem s desne strane pristiže „Jogurt staza“, tu se stapaju u jednu i u nastavku u vrlo oštrom usponu, ukoso, povremeno u zavojima, vodi na najviši vrh Republike Hrvatske – vrh Sinjal 1831 m.

Vrijeme trajanja uspona (lagani hod) Od 2:00 do 2:30 sata
Visina polazišta 1063 metra
Visina odredišta: 1831 metar
Ukupna duljina staze 5,7 km
Prosječan nagib 16%
Markacija staze dobra

(Varijanta 3 – šetnja prirodom )

  • Po dolasku na planinarski dom tko ipak smatra da neće moći odraditi penjanje na najviši vrh slobodan je šetati prirodom ili na drugi način iskoristiti vrijeme boravka na planini.

Ručak za sve sudionike OKO 14.00 sati u Planinarskom domu Brezovac.

Nakon ručka i druženja ovisno o broju prijavljenih počinje povratak vozilima prema Kninu odnosno mjestu jutarnjeg polaska. Ovisno o broju prijavljenih i dostupnih terenskih vozila povratak s planine možda će biti odrađen u VIŠE tura.

Sve zainteresirane molimo da pošalju prijavu na adresu: tajnik@ipasibenik.hr

Za potrebne informacije oko planinarenja, osiguranja eventualnog smještaja kontaktirati Damira Maksimović na tel. 091 246 8484 ili na mail: aksibenik1@gmail.com i Sašu Komesarevića na tel. 098 962 0811 ili na mail: skomesarovic@ipasibenik.hr.

ROK ZA PRIJAVU JE DO 02.06.2024. GODINE A KOTIZACIJA IZNOSI
10 EURA PO PRIJAVLJENOM SUDIONIKU.
UPLATA KOTIZACIJE ISKLJUČIVO NA ŽIRO-RAČUN KLUBA BROJ HR3723900011199003886
U PRIJAVI NAVESTI IME I PREZIME I KONTAKT TELEFON TE OBVEZNO NAZNAČITI VARIJANTU USPONA RADI EFIKASNIJE ORGANIZACIJE (podatke potrebno dostaviti i vodiču pohoda).

Veselimo se Vašem dolasku i vjerujemo da će zabava biti vrhunska za sve ljubitelje prirode.
Za smještaj u gradu Kninu postoji nekoliko pružatelja usluga.
Pansion Bićanić: kontakt Ljiljana Bićanić 095/911-9569
https://www.facebook.com/pages/category/Hotel-Resort/Sobe-Knin-Ljiljana-Bi%C4%87ani%C4%87-329243843896223/

Motel „Tri Lovca“

https://www.booking.com/hotel/hr/motel-quot-tri-lovca-quot.hr.html

Hotel „Ivan“

HOTEL IVAN KNIN (sibenik-knin-hotels.com)

i još poneki smještaj privatno ( pronaći na internetu )

Privatni smještaj – Turistička zajednica Šibensko kninske županije (tz-knin.hr)

Hostel studentski dom veleučilišta u Kninu: hostel@veleknin.hr

Cijene smještaja ovise o davatelju smještaja i sudionici sami snose troškove.

NAPOMENA:

Svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost.

Obvezno poštivanje svih uputa planinarskih vodiča i organizatora !!!!!

Potrebno je imati prikladnu planinarsku odjeću i obuću te štapove za hodanje.

U slučaju lošijih vremenskih prilika svi prijavljeni biti će na vrijeme izvješteni o eventualnim izmjenama.

S E R V O   P E R   A M I K E C O

 

PREDSJEDNIK RK IPA ŠIBENIK
dr.sc. Damir Maksimović